Kétnyelvű kacsintós 3D tábla, geoláda vagy táncoktatás?

Közel 8 ezren szavaztak eddig a COM’ON, Kolozsvár! projektjeire

Kétnyelvű kacsintós 3D tábla, geoláda vagy táncoktatás?
Szerdán éjfélkor zárul a szavazás, jó lesz tehát átnézni a fiatalok által összeállított kezdeményezéseket, s a Facebook közösségi portál segítségével szavazni azokra, amelyeket érdemesnek tartunk a megvalósításra – nógatnak közleményükben a COM’ON, Kolozsvár! projekt szervezői. Amikor tavaly a Pont Csoport és kolozsvári önkormányzat az Európa Ifjúsági Fővárosa cím kapcsán elindította az ifjúsági részvételi költségvetést, a törvényszéken be nem jegyzett, tehát jogi háttérrel nem, de annál inkább sok eredeti, innovatív ötlettel rendelkező informális csoportok közel 500 kezdeményezést nyújtottak be, amiből az ellenőrzésük során 451 maradt versenyben, a közönségszavazásra pedig 437 nevezett be, és végül több mint 18 ezren szavaztak az ötletekre.

Hány ötlet van idén? Melyek a legérdekesebb kezdeményezések? Eddig hányan szavaztak? – ennek jártunk utána, rávilágítva arra is, melyek a fő változások a tavalyi első kiadáshoz képest.

Nyugati példából ihletődve a kolozsvári civil szféra képviselői tavaly azt javasolták a kolozsvári önkormányzatnak, különítsen el a költségvetésből egy bizonyos összeget azoknak az informális csoportoknak, amelyek különböző kezdeményezése finanszírozásra méltó. A régiónkban innovatívnak számító ötletet felkarolta mind a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal, mind a városi tanács, s máris félmillió lejes keretet különítettek el a fiatalok számára – idén az összeg „csak” 445 ezer lej. Természetesen a projekt felkarolásában sokat segített az is, hogy 2015-ben Kolozsvár Európa Ifjúsági Fővárosa volt, így a hatóságok, intézmények és magánvállalatok külön figyelmet szenteltek a fiatalok ötleteinek. Idén a cél, hogy a fiatalok bevonásával folytatódjon a tavaly elkezdett közösségi részvételi folyamat. A tavaly elért eredmények alapján Kolozsvár önkormányzata olyan kezdeményezéseket fog támogatni, állítják a szervezők, amelyek valamilyen módon hozzájárulnak a Kolozsvár 2021 – Európa Kulturális Fővárosa cím elnyeréséhez.

Akárcsak a tavaly, idén is a részvétel, azaz a pályázás nyitott volt bármely, legalább három – 14 és 35 év közötti – tagból álló informális csoportnak, felkészültségtől, tapasztalattól, nemtől, nemzetiségtől stb. függetlenül. A szabályzat szerint a szervezők kizárólag informális csapatok kezdeményezéseit fogadták el. Érdekes megjegyezni, hogy tavaly és idén a javaslatot tevők átlagéletkora egyformán 25 év volt. Ugyanazon névvel és tagokkal rendelkező csapat legtöbb öt kezdeményezést tölthetett fel a comoncluj.ro honlapra, ahol magyar nyelven is minden információ elérhető volt.Csoda, Felfedezés, Aktiválás, Megosztás, BizalomA szervezők figyelmeztettek: a megvalósításra javasolt tevékenységeknek bele kell illeszkedniük a Kolozsvár 2021 Európa Kulturális Fővárosa pályázat öt fő irányelvének víziójába, azaz W.E.A.S.T.-be (Wonder, Explore, Activate, Share, Trust). A versenyre való beiratkozáshoz először regisztrálni kellett a projekt honlapján, ezt követően – a regisztrációval létrehozott felhasználói fiókba belépve – lehetett elkezdeni a pályázati űrlapok kitöltését.

 

Prémium tartalom

Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, jelentkezzen be!

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Ezekben a napokban emlékezünk arra, hogy idén 25 esztendeje annak a történelmi látogatásnak, amelyet Szent II. János Pál pápa tett 1999. május 7–9. között Romániában. Személyében első ízben látogatott el Krisztus földi helytartója, a katolikus egyház feje többségében ortodox vallású országba.
Közhír