Gyes: többet és többért ülhet otthon a szülő

További és újabb kedvezményekkel segítenék a gyermekvállalást

Július elsejétől, tehát holnaptól lép hatályba a 2010/111-es sürgősségi kormányrendeletet módosító és kiegészítő idei, 66. számú törvény, amely újabb kedvezményeket állapít meg a gyermeknevelési támogatást és szabadságot illetően: a szabadság időszaka egységesen a gyermek kétéves (vagy beteg gyermek esetében annak hároméves) koráig terjed, növelik a pénzügyi támogatás alsó szintjét és eltörlik a legfelső határt.

De jóval elérhetőbbé válik a gyereknevelési szabadságra való jogosultság is – eddig a gyerek születése előtti egy évet, mostantól már két évet vesznek alapul, amely idő alatt legalább 12 hónapban kell adóköteles jövedelemmel rendelkeznie a szülőnek ahhoz, hogy a szabadságot igényelhesse. Más uniós, fejlettebb országhoz hasonlítva többletjogoknak örvendhetünk, anyagiak tekintetében viszont továbbra is szegények vagyunk: a gyermekek közel fele szegénységben és társadalmi mellőzöttségben él.

Az új törvénykezés egyrészt visszatér jóval korábbi szabályozásokhoz a gyereknevelési szabadság és támogatás terén, másrészt viszont többletjogokat, kedvezményeket, nagyobb pénzügyi támogatást állapít meg, ezzel is megpróbálva ösztönözni, segíteni a családokat a gyerekvállalásban. Július elsejétől egységesen két év lesz (mint évekkel ezelőtt) a gyereknevelési szabadság időtartama, beteg kisgyermek esetében pedig továbbra is három év. Eddig a szülőnek már az elején választania kellett, hogy a gyermek egyéves, vagy kétéves koráig szeretne otthon ülni, és eszerint alakult a gyereknevelési támogatás összege is. Sőt, nem csupán legkisebb összeget állapítottak meg a segélynél, hanem szabályozták, legtöbb mekkora összegű támogatásban részesülhet a szülő, függetlenül annak keresetétől – az új jogszabály eltörli ezt a legfelső határt.