Nőként nőkért: segítsünk egymáson, szerezzünk örömet!

Nőként nőkért: segítsünk egymáson, szerezzünk örömet!
Idén ötödik alkalommal szervezi meg Kolozsváron a Máltai Szeretetszolgálat kolozsvári fiókszervezete azt az adománygyűjtési kampányát, amelynek fő célja, hogy örömet szerezzen és egyúttal támogatást is nyújtson a közelgő nemzetközi nőnap alkalmából azoknak a nőknek, akik különböző okokból – szegénység, hátrányos helyzet, betegség, kirekesztettség, stb. – nem tudják maguknak beszerezni azokat a tisztálkodási szereket, kozmetikai termékeket, amelyek a legtöbb nő számára természetesek, könnyen elérhetőek és megvásárolhatók. Fel sem merülne sokunk esetében, hogy ne engedhessük meg magunknak, vagy, hogy le kelljen mondanunk olyan termékekről, mint például kézkrém és testápoló, papír zsebkendő, egészségügyi vagy tisztasági betét… Holott a környezetünkben is sok olyan nő él, akinek mindez luxuscikk. Andrásy Paula szociális asszisztens arról is mesélt, milyen helyzetekkel találkoztak az eddigi kampányaik során.

Amikor a sok bolt valamelyikében elidőzünk a számos, nagyon változatos és vonzó, minőségi kozmetikai termékek, tisztálkodási és szépségápoló szerek, mindenféle testi – és miért is ne lelki – kényeztetésre szánt készítmények előtt, bár számít sokunknak az ár is, mégis sok terméket megvásárolunk, időnként fel is gyűjtünk magunknak. Nem gondolunk arra, fel sem merül sokunkban, hogy vannak nők szép számmal, akár a közvetlen környezetünkben is, akiknek akár egy jobb szappan, a már teljességgel megszokott papír zsebkendő, testápoló, fogkefe, netán még az egészségügyi betét is luxusterméknek számít, egyszerűen le kell mondaniuk róla, hogy egyéb napi létszükségleteiket biztosíthassák. Szegénységben élő, esetenként beteg, hátrányos helyzetű, nagycsaládos vagy éppenséggel egyedül élő, netán jövedelem nélküli vagy kisnyugdíjas nőkről van szó. Akiken sokszor viszonylag könnyen lehetne segíteni, kevés anyagi meg időráfordítással, csupán több figyelmesség szükséges, meg egy jó alkalom…

Egy ilyen alkalom most például az, amelyet a Máltai Szeretetszolgálat kolozsvári fiókszervezete tegnap indított el: immár ötödik alkalommal szervezik meg a Nőként Nőkért adománygyűjtési kampányukat, amelynek során adományozni, ajándékozni lehet például bontatlan és érvényes szavatosságú kozmetikai illetve tisztálkodó szereket – sampont, kézkrémet, tusfürdőt, szappant, tisztítókorongokat, egészségügyi és tisztasági betéteket, papír zsebkendőt, dezodort, testápolót, fogkefét, fogpasztát, stb. Tehát mind olyan készítményeket, amelyektől „egy nő Nőnek érezheti magát” – sorolta a tudnivalókat a jelenlegi kampányukról Andrásy Paula szociális munkás. Sőt, akár új fehérneműt és zoknit is odacsomagolhatnak.          

Érdeklődésünkre a Máltai Szeretetszolgálat munkatársa elmondta: idén már ötödik alkalommal indítja útjára a Máltai Szeretetszolgálat kolozsvári fiókszervezete ezt a kampányt, amelynek fő célja, hogy a közelgő, március 8-i nemzetközi nőnap alkalmából örömet szerezzenek azoknak a nőknek, akik valamilyen okból, például hátrányos helyzetükből adódóan nem tudják megengedni, megvásárolni maguknak azokat a termékeket, ami a nők többségének természetes, hogy ott lapul a fürdőszoba polcain. Andrásy Paula reménykedik abban, hogy idén is 100 csomagot sikerül elkészíteniük és március 8-án kiosztaniuk „azoknak az erős nőknek, akik mindennap megvívják harcaikat az élettel”.

Sikerült maguk mellé állítani kozmetikai termékeket forgalmazó cégeket

Andrásy Paula elmondta, 2018-ban indították el Kolozsváron a Nőként Nőkért adománygyűjtésüket a magyarországi Máltai Szeretetszolgálat Nem luxustáska kampányának a mintájára:
 

– Nagyon jónak találtuk az ötletet és rögtön belevágtunk, hiszen szakmánkból (szociális munkások vagyunk) adódóan sok olyan helyzettel találkozunk, amikor egy dezodor vagy betét megvásárlása nagyon sokadik prioritássá válik egy nőnek, mivel először a gyógyszereket kell megvenni vagy a költségeket kell kifizetni. Egy 1000 lejes betegnyugdíj csak a túlélésre elég, és bizony elég sokan vannak ehhez hasonló élethelyzetben, hogy ennyi pénzből kell megélniük. 

Az első év elég döcögősre sikeredett, kevés volt az adomány, de így is sikerült körülbelül 50 nőnek örömet szerezniük – részletezte Andrásy Paula. Az elkövetkező években viszont mind ismertebbé vált a kampány, és sikerült maguk mellé állítani kozmetikai és tisztálkodási termékeket forgalmazó cégeket és magánszemélyeket, akik mindvégig hittek bennük, a tevékenységükben, és azóta is támogatóik. 2020-ig sikerült mind több és több adományt begyűjteni, majd aztán, mint minden másra, a járvány erre is rányomta bélyegét… Hiszen 2019-ben sikerült 150 személynek adományozni, míg 2022-ben 100 személy kapott csomagot. Az évek során nemcsak az adományozókat kellett megkeresni, hanem a rászoruló nőket is, ebben pedig a segítségükre voltak a különböző felekezetek papjai, diakónusai, a Kolozsváron működő alapítványok. Az adománygyűjtési kampányban Andrásy Paula mellett részt vesz az önkénteskoordinátor valamint több önkéntes is segít a munkában.

– Amikor átadtuk a csomagokat, rövid betekintést nyertünk azoknak a nőknek, a családoknak az életébe is: voltak nagyon alacsony bérért dolgozók, voltak hajléktalanok, volt bántalmazott kapcsolatban élő személy… Vagy volt olyan sérült aki otthon ült és unatkozott – azóta már a mozgássérült csoportunk tagja. Illetve felkerestünk egyedül élő nyugdíjast, aki azóta jár az idősklubunkba – említette a szerencsésebb eseteket is a szociális munkás. 

Azzal, hogy bekopogtattak ezekhez az emberekhez és megismerték élettörténetüket, ott, ahol erre szükség volt, felajánlották a segítségüket és próbáltak közösen megoldást találni a problémáikra. Máshol meg bőven elég volt, hogy beszélgettek velük, és nagy valószínűséggel ők voltak aznap az egyetlen emberek, akik benyitottak hozzájuk.

A Máltai Szeretetszolgálat lelkigondozóján, Keresztes Olivér atyán keresztül sikerült eljutniuk a szórványtelepülésekre is, ahol nagycsaládosoknak, egyedül élő kisnyugdíjas néniknek nyitották be az ajtaját és csaltak mosolyt az arcukra.

– Számunkra ez a kampány sokkal több, mint egy gyűjtés és a csomagok kiosztása. Hiszen közben támaszt nyújtunk, meghallgatunk, együtt sírunk vagy nevetünk Nőként azokkal a Nőkkel, akik, még ha úgy is tűnik, hogy elesettek és rászorulók, lehet, hogy sokkal erősebbek nálunk, hiszen nap mint nap szembenéznek az élet nehézségeivel – mondta Andrásy Paula.

Borítókép: A csomag átadása mellett sokszor a beszélgetés, a meghallgatás is ugyanolyan fontos ARCHÍV/FACEBOOK