Ropogós céklasaláta

Évás ötletek a konyhában borítókép

Sokkal több céklát kellene fogyasztanunk. Telis-tele van jó tulajdonságokkal. Mindamellett, hogy szervezetünk számára igen hasznos antioxidánsokat és vitaminokat tartalmaz, segít a rák megelőzésében, méregtelenítő, illetve zsírégető hatása van, vérnyomás- és gyulladáscsökkentő, hatékony gyógyszer a vérszegénység ellen, hogy csak néhányat említsek a jó hatásaiból. Imádom a céklát, mégis viszonylag ritkán készítek belőle valamit. Valószínűleg azért, mert hagyományosan savanyúságnak készítették, vagy tormához reszelték. Ez a két étel jut eszembe csupán, ha az emlékeim között kutatok. 

Egy másik visszatartó erő pedig maga a maszatoló alapanyag lehet, minden piros lesz körülöttem, amikor céklával dolgozom, attól függetlenül, hogy nyersen vagy sütve-főzve használom. Szerencsére elég erős a céklaszeretetem ahhoz, hogy néha ezen túltegyem magam, és összehozzak valami finomat. 

Tavasszal ki van éhezve a szervezetünk a vitaminokra, a friss zöldségekre, bár az idei uborka és paradicsom még nem érett meg. Ez a saláta amolyan átmenet a téli zamatosabb és a nyári könnyű saláták között, emlékeztet a hidegre, amikor tormával ettük, de a hozzávalóknak köszönhetően benne van a nyári meleg ígérete is.

Hozzávalók:

3-4 nagy cékla
2 ropogós alma (fontos, hogy ne öreg, kásás almát használjunk)
1 negyed vöröshagyma
150 g telemea
2 marék rukkola
1 zöldcitrom leve
1 marék dió
2 ek. olívaolaj

Elkészítés: 

A megmosott céklát alufóliába csomagolom, 180 fokon a lerben egy órán keresztül sütöm, ha nagy a cékla, akkor másfél óra hosszat. Ha valaki szívesebben főzné, akkor tegye azt, a lényeg, hogy a cékla puha legyen, és ne nyersen fogyasztjuk. Én jobban szeretem a lerben sütést, mert így kevesebbet mocskolok-szemetelek, és utána nem kell mosogatni. Amikor a cékla kihűlt, kicsomagolom a fóliából, a héját belehámozom, és mindenestől eldobom. Ezzel a részével meg is vagyok. 

Laktató köretként, húsok mellé is fel lehet szolgálni (A szerző felvétele)

A többi pedig éppen annyi időt vesz igénybe, amíg a további hozzávalókat felvágom. A céklát, a telemeát és az almát kis kockákra vágom, az almát meglocsolom a zöldcitrom levével. A vöröshagymát olyan apró kockákra vágom, amilyenre csak tudom, ez esetben a hagyma csupán fűszer, az íze alig érződik. A rukkola is fűszerként szerepel, ezt is felaprítom, úgy, ahogy a petrezselymet szoktam. Megszórom egy marék dióval, meglocsolom az olívaolajjal, sózom és az egészet alaposan összekeverem. 

A cékla és az alma édessége, összhangban áll a telemea sósságával. Az almának és a diónak köszönhetően ropogós, a zöldcitrom és rukkola frissítő illata behozza a tavaszt a konyhánkba. Az összekeverés után alig vártam, hogy végre meg tudjam kóstolni. 

Az ízesítéssel lehet játszadozni, ha valaki savanykásabban szereti, tehet még hozzá citromlevet. 

Mutatós, illatos, ropogós, egészséges és nagyon finom saláta, sok szeretettel ajánlom mindenkinek. Isteni, laktató köretként, húsok mellé is fel lehet szolgálni, de egymagában is fogyasztható.