Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúra harmadízben Gyulán

Lánglovagok a Körös menti síkon

Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúra – archív, illusztráció (fotó: Bagyinszki Zoltán)
A világ tűzoltóinak legnagyobb baráti találkozóját, a XXIV. Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúrát 2024. május 09–12 között rendezik Gyula városában. A „legnyugatibb keleti város” immár harmadik alkalommal nyerte el a rendezés jogát.

CSERMÁK ZOLTÁN

Gyulán nagy érdeklődés kíséri a május második hetében rendezendő XXIV. Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúrát. A jeles esemény megvalósítását az Önkéntes Tűzoltózenekarok Fennmaradásáért Alapítvány sikeres pályázatának köszönheti. Az április 24-ei sajtótájékoztatón a látványosnak ígérkező találkozót Dudaszeg József nyugalmazott ezredes, korábbi tűzoltóparancsnok értékelte.

„A Csillagtúra 1975-ben indult útjára egy tűzoltó baráti összejövetel alkalmával. Megálmodóinak kifejezett célja volt, hogy a tűzoltók nagy közösségének ünnepségsorozatán a családtagok is részt vehessenek. 1993-ban rendezték az első magyarországi Csillagtúrát, amin 2400 regisztrált jelentkező volt.  A 2009-es találkozó még több érdeklődőt vonzott, ezúttal 3200 regisztrációt tartottak nyilván. Az első két találkozóra több földrészről érkeztek szakemberek és érdeklődők, így az Egyesült Államokból, Japánból és Ausztráliából is fogadtunk vendégeket. A szomszédos Romániából Aradról, Lippáról és Hargita megyéből voltak jelentkezők.

A mostani találkozót is nagy érdeklődés övezi, ugyan még nem zárult le a jelentkezés, de már ismert, hogy a Csillagtúrán Szlovénia, Svédország, Ausztria és Lengyelország is képviselteti magát. Az első nap az Internationale Feuerwehr Sternfahrt-Organisation, a Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúra Szervezőbizottságának elnökségi ülésével kezdődik.  Ezt követően a megnyitó ünnepségen felvonják a szervezet zászlaját a Gyulai vár fokára, ezalatt a tűzoltózenekar a szervezet „himnuszát” adja elő.

A második nap a turisztikai szabadidős programok játsszák a főszerepet, természetesen itt is megjeleni a tűzoltóság szerepe, mégpedig tűzoltóstaféta formájában. A szakmai részt egy konferencia képviseli, aminek az Almásy-kastély ad otthont. Emellett szakmai bemutatóval is várják a közönséget.

A találkozó leglátványosabb eseményét a harmadik napon rendezik: a belvároson keresztül tartják a díszfelvonulást, és az oldtimer találkozót, régi idők kiszolgált, jól karbantartott járművei haladnak sorban. A záróünnepségen levonják a zászlót, s egyúttal bejelentik hivatalosan a következő összejövetel helyszínét.”

Dudaszeg József István 1976-ban lépett be a tűzoltóság kötelékébe tizedesi rendfokozattal. Szorgalmának és szakmai tudásának elismeréseként két alkalommal léptették elő soron kívül, 2010-ben ezredesi rendfokozatban ment nyugdíjba. Számos hazai és nemzetközi kitüntetés birtokosa, a város megbecsült polgára, s a Csillagtúra szervezet aktív közreműködője. Fia követte a pályáján, így ő a hat unokával való törődés mellett élettapasztalatával is segíti a családban őt követő alezredes-tűzoltó munkáját.