Előválasztásokat rendezhet az RMDSZ Kolozs megyében is

Visszavonul a politikától Máté András Levente képviselő

Előválasztásokat rendezhet az RMDSZ Kolozs megyében is
Nem vállal több képviselői mandátumot Maté András Levente, Kolozs megye RMDSZ-es parlamenti képviselője. Tegnap bejelentette: húsz év után visszavonul a politikától. Máté, aki 2000-2004 között kolozsvári városi tanácsos volt, majd 12 évig a törvényhozás tagja, az RMDSZ képviselőházi frakció vezetője, a sajtónak elmondta: családi okok miatt döntött úgy, hogy lezárja politikai pályafutását, ezentúl kizárólag családjára és ügyvédi tevékenységére összpontosít. Máté reméli, hogy az RMDSZ eléri az 5 százalékos bejutási küszöböt az őszi parlamenti választásokon. Ehhez szívből szurkol a szövetségnek felajánlva segítségét mindazoknak, akik erre igényt tartanak. Elmondta: javasolni fogja, hogy 2004-hez hasonlóan, amikor ő is megszerezte első mandátumát, ismét állóurnás előválasztásokat tartsanak Kolozs megyében is, hogy ne csak egy szűk testület döntsön az RMDSZ-es parlamenti listák összeállításakor.

Tizenkét éves parlamenti tevékenységének rövid összefoglalójával várta a sajtót tegnap Máté András Levente, majd bejelentette: nem pályázik újabb mandátumra. A képviselő, aki önkormányzati tisztségviselőként kezdte Kolozsváron, ma is politikai pályafutása egyik legizgalmasabb pillanataként idézi azt a 2000-es megyei küldöttgyűlést, amikor a tanácsosi rangsorolás miatt majdnem lekéste saját esküvőjét. 2004-től parlamenti képviselő, 2012-től az RMDSZ képviselőházi frakciójának vezetője. E tizenkét év alatt összesen 464 felszólalása volt plénumban és az állandó bizottságban, 157 benyújtott törvényjavaslatot tart nyilván, 52 kérdés és interpelláció fűződik nevéhez. Törvényhozói munkásságának legfontosabb hozzájárulásai szintén a házasságkötéssel kapcsolatosak: az új polgári törvénykönyv és az új polgári perrendtartás kidolgozásakor sikerült elérni, hogy a nemzeti kisebbségek nyelvén is ki lehessen mondani a boldogító igent, illetve a házassági szerződés intézményét bevenni a szabályozásba. Tagja volt az alkotmánymódosítást előkészítő, és Traian Basescu felfüggesztésére létrehozott parlamenti különbizottságoknak.

Máté kifejtette: családja és ügyvédi irodája teljes embert kíván, ezért döntött a visszalépés mellett. Rég óta fontolgatja ezt a lépést, ezért nem is pályázta meg tavaly az RMDSZ megyei elnöki tisztségét. A képviselő visszautasította azokat a feltételezéseket, miszerint nem bírná a Kolozs megyei szervezet támogatásával és ezért marad távol az őszi megmérettetéstől. Hangsúlyozta azt is: döntésének nincs köze ahhoz sem, hogy az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) feljelentése következtében, miszerint 2010-2011 között törvénytelenül alkalmazta kolozsvári képviselői irodájában feleségét, tavaly hat hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. Mindez elévült azóta,  a képviselőház pedig júniusban egy értelmező törvény elfogadásával tisztázta, hogy csak azok a parlamenti képviselők büntethetők, akik 2013 után alkalmazták családtagjaikat .

Újságírói kérdésre kifejtette: olyan személyt képzel el utódjául, aki nem csak Kolozsváron, hanem megyeszerte ismert, szakmai és politikai felkészültsége erre érdemessé teszik. A képviselő Vákár Istvánt, a megyei tanács alelnökét, Lőrinczi Zoltán megyei tanácsost, illetve Hegedüs Csillát, az RMDSZ kulturális ügyvezető alelnökét nevezve meg. Kifejtette: javasolni fogja, hogy 2004-hez hasonlóan ismét állóurnás előválasztásokat tartsanak Kolozs megyében, akkor minden kolozsvári magyarnak alkalma adódna voksával beleszólni a jelöltek rangsorolásába. Ez nem csak mozgósító ereje miatt lehetne fontos, hanem hogy ne csak néhányan döntsenek a listákról. Kérdésünkre, hogy miért nem jött elő ezzel a kezdeményezéssel négy évvel ezelőtt, amikor ő volt a megyei elnök, Máté elmondta: akkor a több száz tagot számláló testület, a megyei küldöttgyűlés döntött, nem egy szűk testület.

Máté továbbra is segíteni kívánja a szervezetet, az öt százalékos parlamenti küszöb elérése nem könnyű feladat. Az RMDSZ országos viszonylatban 89 ezer szavazatot veszített 2012-höz képest, és 19 ezret 2008-hoz képest, a Kolozs megyei tanácsosi lista idén 12 ezer szavazatot kapott, ez kétezer vokssal kevesebb annál, amit például ő kapott megyei tanácselnök-jelöltként 2012-ben, amikor közvetlenül választották a megyei önkormányzat vezetőjét.

 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Belpol
A június 9-i választásokon való részvétel fontosságát hangsúlyozták csütörtökön, Kolozsváron az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs megyei szervezeteinek elnökei. Csoma Botond, Fancsali Ernő és dr. Schwartz Róbert egybehangzóan rámutattak arra, hogy a pártok között választási versenynek akkor van helye, amikor az nem veszélyezteti a közösségi érdeket. Az európai parlamenti választásokat illetően azonban a politikai erők együttműködnek, így a magyar összefogás listájára kérik a közösség tagjainak szavazatát. Továbbá az önkormányzati választásokon, azokon a helyeken, ahol minden egyes magyar szavazat számít a magyar jelöltek választási sikere szempontjából, nem lépnek választási versenybe az erdélyi magyar pártok.
Belpol