Bevonnák az RMDSZ-t is a kormányba

Bevonnák az RMDSZ-t is a kormányba
Az év végi parlamenti választások megnyerésére legesélyesebbnek tartott Szociáldemokrata Párt (PSD) a szabadelvű ALDE-val közösen akar kormányt alakítani, amelybe az "eredmények függvényében esetleg az RMDSZ-t is bevonnák" - közölte szerdán Florin Iordache, a képviselőház ideiglenes elnöke. A politikus a Radio France Internationale (RFI) adásának nyilatkozva elhárította a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) alakítandó nagykoalíció gondolatát.

Az RMDSZ kormányra hívását Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök, az ALDE társelnöke is szorgalmazta. Egy kedd esti televíziós interjúban a PNL-ből kilépett, a PSD-vel együttműködő, saját szabadelvű pártot alapító Tariceanu úgy vélte: a választások után a PSD-nek és az ALDE-nak koalíciós ajánlattal kellene megkeresnie az RMDSZ-t egy szélesebb parlamenti többség kialakítása érdekében.

Az RMDSZ elnöke korábban ugyancsak az RFI-nek nyilatkozva leszögezte: a magyar érdekképviselet a voksolás előtt senkivel sem köt választási szövetséget, a PSD-PNL nagykoalíció lehetőségével azonban Kelemen Hunor szerint mindenképpen számolni kell, függetlenül attól, mit mondanak most róla az érintettek.

Alina Gorghiu, a PNL társelnöke már több alkalommal is kizárta a PSD-vel való választások utáni együttműködést.

Egy PNL által megrendelt közvélemény-kutatás kedden ismertetett adatai szerint a PSD a voksok 37, a PNL pedig a szavazatok 31 százalékát kapná, ha most rendeznék meg választást. A parlamenti képviseletét alternatív küszöbbel bebiztosító RMDSZ 5 százalék körüli eredményre számíthat. Egyes felmérések szerint az ALDE, valamint a Traian Basescu volt államfő által vezetett Népi Mozgalom Párt (PNP) is átlépheti az ötszázalékos parlamenti küszöböt.

A parlamenti választásokat várhatóan december elején rendezik meg.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Belpol
A június 9-i választásokon való részvétel fontosságát hangsúlyozták csütörtökön, Kolozsváron az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs megyei szervezeteinek elnökei. Csoma Botond, Fancsali Ernő és dr. Schwartz Róbert egybehangzóan rámutattak arra, hogy a pártok között választási versenynek akkor van helye, amikor az nem veszélyezteti a közösségi érdeket. Az európai parlamenti választásokat illetően azonban a politikai erők együttműködnek, így a magyar összefogás listájára kérik a közösség tagjainak szavazatát. Továbbá az önkormányzati választásokon, azokon a helyeken, ahol minden egyes magyar szavazat számít a magyar jelöltek választási sikere szempontjából, nem lépnek választási versenybe az erdélyi magyar pártok.
Belpol