Amerikai választások - Trump bejelentette választási győzelmét

Amerikai választások - Trump bejelentette választási győzelmét
Hillary Clinton demokrata párti amerikai elnökjelölt elismerte választási vereségét, és helyi idő szerint szerda hajnali háromnegyed háromkor telefonon gratulált republikánus párti vetélytársának, Donald Trumpnak a választási győzelemhez.

Hillary Clinton együttműködést ajánlott Trumpnak 

Nyilvánosan elismerte az elnökválasztáson elszenvedett vereségét Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt és együttműködést ajánlott Donald Trump megválasztott amerikai elnöknek. 

"Fájdalmas vereség, amely még sokáig fog sajogni"

Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltje - aki a választás éjszaján nem jelent meg a nyilvánosság előtt - New York-i beszédében együttműködést ígért a megválasztott új republikánus párti elnöknek, és reményét fejezte ki, hogy Donald Trump "minden amerikai sikeres elnöke" lesz.

Mielőtt Clinton a pódiumra lépett volna, alelnökjelöltje, Tim Kaine dicsérte Clintont és egész életében kifejtett munkásságát, az elnökválasztási kampányt és felhívta a figyelmet arra, hogy abban senki nem kételkedett, hogy Hillary Clinton elismeri majd a vereségét.

Trump: Clinton kemény ellenfél volt

Trump beszédet mondott hívei előtt a párt választási főhadiszállásán, és beszámolt arról, hogy ő is gratulált Clintonnak, aki - mint fogalmazott - kemény ellenfele volt a kampányban. Hangsúlyozta: "köszönettel tartozunk Hillary Clintonnak mindazért a szolgálatért, amelyet az elmúlt években az amerikai nemzet érdekében tett".

Trump köszönetet mondott híveinek is, és hangsúlyozta: "Valamennyi amerikai elnöke leszek, ez nagyon fontos nekem."

A milliárdos üzletemberből lett politikus egységre szólította fel az amerikai nemzetet, republikánusokat és demokratákat egyaránt. "Együtt kell működnünk, egyesülnünk kell" - jelentette ki. Az amerikai nemzet újjáépítését és - mint fogalmazott - az amerikai álom megújítását ígérte.

Trump köszönetet mondott híveinek

A győztes beszédét alelnökjelöltje, Mike Pence vezette fel, és kijelentette: Donald Trump elnökké választása történelmi jelentőségű, és azt jelenti, hogy vezetésével és elképzeléseivel Amerika ismét nagy lesz. Hozzátette, hogy a szavazással az amerikai nép mondott véleményt.

Băsescu a Brexithez hasonlította Trump győzelmét

Traian Băsescu volt államfő az EU-ból való kilépés mellett döntő brit népszavazáshoz hasonlította Donald Trump valószínűsíthető győzelmét.

"A Brexit után USAexit! Túl sok ez a megcsontosodott Európai Uniónak, amelynek meg kell értenie egy alapvető dolgot: vagy gyorsan megváltozik a politikusok azonnali cselekedetei révén, vagy a népeink fogják megváltoztatni úgy, ahogy a britek és amerikaiak tették" - írta Facebook-oldalán.

Johannis gratulált Trumpnak együttműködési készségét hangsúlyozva

Levélben gratulált Donald Trumpnak elnökké választásához szerdán Klaus Johannis, és együttműködési készségét hangsúlyozta az Egyesült Államok leendő elnökének.

Johannis megerősítette: Románia el akarja mélyíteni kétoldalú kapcsolatait és védelmi együttműködését az Egyesült Államokkal, amelynek megbízható stratégiai szövetségeseként fog a továbbiakban is fellépni, ennek minden következményével együtt.

Románia tisztában van azzal, hogy hozzá kell járulnia a régió és a világ stabilitása érdekében tett közös erőfeszítésekhez, készen áll és képes is arra, hogy elmélyítse védelmi együttműködését az Egyesült Államokkal – írta, hozzátéve: gazdasági téren is kamatoztatni szeretné az Egyesült Államok és Románia közötti stratégiai partnerséget.

Johannis kifejezte "teljes együttműködési készségét" az új amerikai elnökkel a közös célok, és a transzatlanti kapcsolatok erősítése érdekében, arról biztosítva Trumpot, hogy az Egyesült Államok számíthat Romániára a demokrácia, az emberi jogok és jogállamiság védelmében.

Orbán gratulált Trumpnak 

Orbán Viktor miniszterelnök gratulált a Facebook közösségi oldalon szerda reggel Donald Trump győzelméhez az amerikai elnökválasztáson. A kormányfő angol nyelven közzétett üzenetében azt írta: micsoda nagyszerű hír, a demokrácia még mindig él.

Német védelmi miniszter: Trump győzelme "súlyos megrázkódtatás"

Ursula von der Leyen német védelmi miniszter szerda reggel Berlinben úgy vélekedett: a választási kampány durva, megosztó jellege ellenére tudomásul kell venni, hogy az Egyesült Államokban "szabad és demokratikus" elnökválasztást tartottak. Az eredmény azt mutatja, hogy a választás a leszakadástól félő és változást követelő emberek felkelése volt - mondta Ursula von der Leyen.

Teljesen világos, hogy Donald Trump amerikai elnökként felteszi majd a kérdést az európai NATO-partnereknek, hogy mit tesznek a szövetségért, azonban az európaiaknak is joggal kérdezhetik, hogy mit várhatnak a Trump-adminisztrációtól - emelte ki a miniszter.

Rámutatott: a kampány fontos jellegzetessége volt, hogy Donald Trump a saját pártjától elkülönülve folytatta a választási küzdelmet, így az eddig megszokott felállással ellentétben a republikánus jelölt körül nem volt egy, a pártból származó tanácsadói csoport, amelynek tagjaival lehetett volna konzultálni a programról. Ezért "nagyon sok a kérdőjel", nem lehet tudni, hogy Donald Trump mit valósíthat meg ígéretei közül, sőt, azt sem tudni, hogy "egyáltalán mi is a programja" - húzta alá Ursula von der Leyen.

Nem lehet tudni, mit valósít meg programjából - és hogy egyáltalán mi is a programja

Trump győzött Nebraskában és Alaszkában, Maine-ben Clintonra szavaztak többen 

Donald Trump győzött Nebraskában és Alaszkában is, Maine államban viszont demokrata párti vetélytársára, Hillary Clintonra szavaztak többen. 

Mind Nebraska, mind Alaszka hagyományosan republikánus érzületű állam, és a voksoláson érvényesült is a papírforma: az öt elektort adó Nebraskában  a republikánus elnökjelölt a szavazatok több mint 61 százalékát kapta, Alaszkában pedig, amelynek 3 elektora van, a választók több mint 54 százaléka támogatta őt. Hillary Clinton győzelme pedig illeszkedik a keleti parti demokrata párti államokban elért eredményei sorába.

Utah államban nagy arányú győzelmet aratott Trump és további győzelmekre számíthat 

A hat elektort adó Utah államban a republikánus elnökjelölt a választók több mint 51 százalékának bizalmát - és vele voksát - nyerte el. Hillary Clinton 20.4 százalékos támogatottsággal a harmadik helyen végzett, megelőzte őt ugyanis a magát független konzervatívnak mondó, és csak nyáron feltűnt mormon, Evan McMullin, aki a szavazatok 23.5 százalékát szerezte meg. Utah államban elsöprő többségben mormonok élnek. 

Közben tart a szavazatok feldolgozása, és a részeredmények szerint Wisconsinban és Pennsylvaniában szintén Donald Trump győzelme várható. Pennsylvaniában ugyanis 98.5 százalékos feldolgozottság mellett Trumpnak egyszázalékos az előnye, Wisconsinban pedig 94 százalékos feldolgozottság mellett háromszázalékos előnye van Clintonnal szemben. Elemzők szerint ez az előny már behozhatatlan. 

A végleges eredményekre egyébként még Minnesotában, Michiganben, Arizonában és Alaszkában kell várni.

Trump újabb csatatér államban, Iowában is nyert

Újabb, csatatér államnak számító államban, Iowában aratott győzelmet Donald Trump republikánus elnökjelölt - jelentette a CNN és a Fox News amerikai hírtelevízió.

A CNN összesített becslése szerint Trumpnak 238, Clintonnak 209 szavazata lehet az 538 tagú elektori kollégiumban, amelyben 270 voksra van szükség ahhoz, hogy az egyik jelölt az Egyesült Államok elnöke legyen. A konzervatív, a republikánusokhoz húzó Fox News 254-re és 209-re teszi Trump illetve Clinton elektori szavazatainak számát.

Fox: Trump áttörte a "kék falat"

Donald Trump nyeri az elnökválasztást Wisconsinban, áttörve az északi államok "kék falát", melyek megnyerése nélkül aligha lett volna reális esélye a végső győzelemre - jelentette szerda hajnalban a Fox News amerikai hírtelevízió.

Clinton nyert Kaliforniában

A stabilan demokrata fellegvárnak számító Kaliforniában Hillary Clinton nyeri a választást a CNN amerikai hírtelevízió szerint.

Trump győzött Észak-Karolinában  

Újabb kulcsfontosságú államban, Észak-Karolinában győzött Donald Trump további 15 elektort szerezve. A demokraták eredményváró rendezvényükön egyre többször kapnak a fejükhöz. 

Elsőként a Fox televízió közölte, hogy az exit pollok (vagyis a szavazóhelyiségből kilépők megkérdezése) alapján Donald Trump nyeri meg a küzdelmet Észak-Karolinában. "Fantasztikusan érezzük magunkat" - fogalmazott a hírre Kellyanne Conway, Trump kampánymenedzsere. 

Egyre nagyobb a kétségbeesés a demokrata táborban

A demokraták eredményváró estjéről közben olyan fotókat tesznek közzé a riporterek, amelyek fejüket fogó és elképedt demokrata párti híveket mutatnak. Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltje az éjjeli órákban nem túlzottan derűlátó Twitter-üzenetében így fogalmazott: "a csapatomnak sok oka van a büszkeségre, bármi történjék is ma éjszaka. Köszönök mindent".

Virginiában Clinton áll nyerésre, Missouriban Trump

Clinton győzelmét jelzi előre szerda hajnalban a csatatér államnak számító Virginiában, amely 13 elektort küld az elnökválasztó elektori kollégiumba, amelyben 270 voksra van szükség ahhoz, hogy az egyik jelölt az Egyesült Államok elnöke legyen.

A 10 elektori voksot jelentő Missouriban a prognózis alapján a republikánus jelölt, Donald Trump fog nyerni.

Nyert a 38 elektort adó Texasban Trump, New Yorkban Clinton áll nyerésre

A 29 elektori szavazatot jelentő New York államban Hillary Clinton fog nyerni. Több mint ötven százalékos támogatottsággal nyert viszontTexasban Trump, Texas fontos tagállam, mivel 38 elektort ad.

Trump Texas mellett még további hat középnyugati államban is győzelemre áll: Észak-Dakotában, Dél-Dakotában, Nebraskában, Kansasban, Wyomingban és Arkansasban, valamint - csaknem száz százalékos feldolgozottság mellett - övé lett Mississippi, jóllehet ez az állam csak hat elektort ér.

Ugyanakkor a hajdani vadnyugat két államában, ahol nagyon nagy lélekszámú spanyolajkú közösségek élnek, Hillary Clinton győzelmét jelzik előre az első eredmények: Coloradóban és Új-Mexikóban várhatóan a demokrata párti elnökjelölt nyer.

Floridát szinte bizonyosan Donald Trump nyeri

A kulcsfontosságúnak tartott Floridában kis többséggel ugyan, de szinte bizonyosan Donald Trump republikánus elnökjelölt győz.  A szavazatok 99,2 százalékos feldolgozottságánál Donald Trump vezet másfél százalékkal.

Egyre több elektori szavazat Trump javára

Trump győzött a kulcsfontosságú Ohio államban

Több mint 53 százalékos támogatottsággal nyert a csatatérállamnak tartott Ohióban a republikánus elnökjelölt. Ohió 18 elektort ad. Michiganben szintén Trump győzelmét vetítik előre, míg Iowában és Pennsylvaniában várhatóan Hillary Clintoné lesz a győzelem. Kentuckyt, Indianát és Nyugat-Virginiát is várhatóan Trump nyeri meg, Vermont Clintoné lehet.

Mindez a papírformát tükrözi: a hagyományosan republikánusokra szavazó Kentuckyban, Indianában és Nyugat-Virginiában Donald Trump viszi majd el a pálmát, nagyarányú győzelmet aratva, Indianában tizenegy, Kentuckyban nyolc, Nyugat-Virginiában öt elektort szerezve.

Az északkeleti Vermont állam csak három elektort ad majd, szinte bizonyosan Hillary Clintonnak.