Úzvölgyi katonatemető: nem emeltek vádat

A Nemzet Útja (Calea Neamului) szervezet elnöke, Mihai Tîrnoveanu szerint a csíkszeredai ügyészség vádemelés nélkül lezárta az úzvölgyi katonatemető ügyében ellene indított büntetőeljárást – közölte az Agerpres hírügynökség.

Tîrnoveanu szerdai Facebook-bejegyzésében azt írta: az úzvölgyi katonatemetőben 2023-ban végrehajtott keresztállítás miatt a Hargita Megyei Tanács elnöke, Csíkszentmárton önkormányzata és az Erdélyi Magyar Szövetség is feljelentést tett ellene. Ezek nyomán két büntetőeljárás is indult közösség elleni uszítás, gyűlöletre uszítás, rongálásra, birtokháborításra való felbujtás, sírgyalázás, valamint építési engedély nélkül végzett temetői munkálatok miatt. Később a két eljárást összevonták, most pedig vádemelés nélkül lezárták az ügyet – számolt be. 

A szervezet elnöke szerint az első gyanúpontok kapcsán az ügyészek megállapították: nem történt bűncselekmény, a 150 fakereszt felállítása kapcsán pedig megjegyezték, hogy „bár fennáll a lehetősége, hogy ezeket engedély nélkül állították fel, ez nem esik a büntetőjog hatálya alá, mert az úzvölgyi nemzetközi katonatemető nem minősül műemléknek”.

A Nemzet Útja és más román szervezetek hívei tavaly július 8-án 150 fakeresztet állítottak fel a nemzetközi katonatemetőben a június 29-én eltávolított betonkeresztek helyébe. Borboly Csaba megyei tanácselnök aznap közölte, hogy ügyészségi feljelentést tett Mihai Tîrnoveanu ellen uszítás, rongálás és birtokháborítás miatt.