Merített papír készítése az Amaryllis Társaság szervezésében

Az Amaryllis Társaság 1997 őszén indította el a Corvin Klub programot, amely a kisiskolás gyermekeket szólította meg historikus foglalkozásokkal.

A Corvin Klub tiszteletbeli alapító tagja a szép emlékű ferences szerzetes, Pap Károly, Leonard atya volt, aki sokat segített a Mátyás-napok megvalósításában is. A program kezdeményezője László Bakk Anikó, aki a zeneóvoda zenei anyanyelvet megalapozó, a zene pozitív transzferhatását szorgalmazó tevékenysége mellett a korabeli mesterségek gyakorlatban való felelevenítését a gyermekek identitását erősítő kiegészítésnek tekintette.

Most újraindítják a középkori technikával történő, úgynevezett merített papír készítését célzó foglalkozásokat. A műhelygyakorlatokat a Natura Paper műhelyben, a Főtér/Piața Unirii 10. szám alatt tartják szombat délelőttönként 15 fős csoportoknak, előkészítőstől ötödik osztályos gyermekeknek. A foglalkozásokat Ágoston István mester vezeti, házigazda: Bánffy Béla.

A papírkészítés során életre szóló élményekkel gazdagodhatnak a gyermekek: a kézműves tevékenység mellett megismerkedhetnek a papírkészítés történetével, valamint említés történik Mátyás király híres könyvtárának kódexeiről, a Corvinákról is. A gyermekek hazavihetik a saját készítésű merített papírlapokat, és rajzolhatnak rá. A legszebb rajzokból kiállítást szerveznek Mátyás király szülőházában 2025. február 23-án a 33. Kolozsvári Mátyás-napokon. Várják a tanítók és/vagy a családok jelentkezését. Részvételi szándékukat a k.amaryllis@gmail.com email-címen vagy sms-ben a 0745-178-083 telefonszámon jelezhetik.

Borítókép: Natura Paper Facebook-oldala