A megmaradás bástyája a mezőségi szórványban

Tízéves álom, avagy a híd, ami összeköt és megőrzi értékeinket

A megmaradás bástyája a mezőségi szórványban
Régiónk idei legnagyobb megvalósítása a Szamosújvári Magyar Tannyelvű Elméleti Líceum, amely néhány nap múlva nyitja meg kapuit közel ötszáz, a szórványban élő magyar gyermek számára. A kétmillió euróból megvalósult létesítményben tegnap délelőtt még az udvart rendezték, a tornaterem építkezési munkálatai is javában zajlanak még, a tantermek viszont már csillogva-villogva várták a diáksereget. Jókedvűen, tettre készen várja a hétfői tanévkezdést a tanári kar és a megbízott igazgató, Timsa Ildikó, továbbá természetesen Balázs-Bécsi Attila, a szamosújvári Téka Alapítvány elnöke is: munkájuk nem volt hiábavaló, valóra vált a 10 éve megálmodott központ. A lehető legmodernebb épületben egyébként a tágas tantermek mellett jól felszerelt laborok várják a diáksereget, az intézmény egyik különlegessége pedig az alagsorban levő olvasószoba, amelyet sótömbökkel „raktak ki”, így az olvasás nemcsak hasznos, hanem egészséges is lesz.

–  Miután befejeztük a szamosújvári és válaszúti szórványbentlakást – azaz tíz éve – döntöttük el, hogy  szükség lenne egy korszerű iskolára is. Az is bátorsággal töltött el, hogy Szamosújvár már 1998-ban bekerült az RMDSZ szórványstratégiájába. 2006–2009 között támogatókat kerestünk, 2010-re pedig elkészítettük a terveket. 2010-ben nekifogtunk az építkezésnek, és ez az iskolaépítés bekerült Magyarországon a nemzeti jelentőségű intézmények közé. Ennek ellenére 2014-ig nem volt látványos a haladás. Amikor 2014-ben Magyarország miniszterelnöke megismerte a mezőségi szórványoktatási programot, határozott támogatást ígért, amit meg is kaptunk – máskülönben még legalább tíz évig kellett volna lassacskán építkeznünk. Meghirdettük a téglaprogramot is, aminek köszönhetően közel háromszáz magánszemély támogatott minket anyagilag.  Társadalmi támogatást, szolidaritást jelentett számunkra, hogy ennyi ember hajlandó adakozni.  2015 márciusában állítottuk össze az intézmény létrehozásához szükséges dokumentációt. A telek az önkormányzat tulajdona,  az épület a Téka Alapítványé.  2015 novemberében a helyi tanács megszavazta a magyar oktatási intézmény létrehozását, 2016 januárjában  pedig az iskola bekerült a helyi oktatási hálózatba. Igaz ugyan, hogy voltak kisebb döccenők, negatív sajtókampány – megpróbálták lejáratni az intézményt –, de végül a gondok megoldódtak, és sikerült minden szükséges engedélyt beszereznünk – sorolta az intézményalapítási gondokat Balázs-Bécsi Attila, a Téka Alapítvány elnöke. 

Prémium tartalom

Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, jelentkezzen be!

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Ezekben a napokban emlékezünk arra, hogy idén 25 esztendeje annak a történelmi látogatásnak, amelyet Szent II. János Pál pápa tett 1999. május 7–9. között Romániában. Személyében első ízben látogatott el Krisztus földi helytartója, a katolikus egyház feje többségében ortodox vallású országba.
Közhír