Túljelentkezés van Romániában a tartalékos katonai szolgálatra

Túljelentkezés van Romániában a tartalékos  katonai szolgálatra
Miután több éven keresztül a hadsereg hiába próbált elegendő önkéntes tartalékos katonát toborozni, az illetmények megemelését követően most háromszoros a túljelentkezés az év elején meghirdetett helyekre – közölte szerdán az Adevarul.ro hírportál.

A lap Vasile Dincu védelmi minisztert idézve azt írta: az önkéntes tartalékosok jelenleg havi mintegy 3000 lejt kapnak a kiképzés és tényleges szolgálatteljesítés évi 3-4 hónapja idején, a korábbi 1500 lejhez képest. A törvénymódosítás azonban főleg a rendelkezésre állási időszakra irányozott elő jelentős illetményemelést: most már a tényleges szolgálatteljesítés idején járó, a rendfokozattól és beosztástól függő zsold 30 százalékára jogosult az önkéntes tartalékos a korábbi 10 százalékhoz képest. A tárcavezető ennek tulajdonította, hogy a tavaly betöltetlenül maradt 444 helyre idén már 1400-an jelentkeztek önkéntes tartalékos szolgálatra a megyei toborzó irodákban.

Dincu szerint Románia a következő tíz évben mintegy tízezerrel akarja növelni tartalékosai számát. A védelmi miniszter korábban úgy nyilatkozott: Romániának több mint 70 ezer hivatásos katonája van, és ezzel „egyike Európa legjelentősebb hadseregeinek”, ám ez „távolról sem elegendő ahhoz, hogy egy válsághelyzetre meggyőző katonai választ tudjon adni”.  Dincu a mozgósításról szóló hamis hírekre reagálva elmondta, a jelenlegi ukrajnai háborús helyzetben sem merült fel a hadsereg létszámának bővítése, a tárca egyelőre a katonák felkészítésének, szakértelmének javítását és a felszerelés korszerűsítését tekinti prioritásnak.

Romániában a parlament által 2005-ben elfogadott törvény békeidőben felfüggesztette a kötelező sorkatonai szolgálatot, a hadseregben kizárólag önként jelentkező hivatásos katonák szolgálnak. A sorkatonai szolgálat kizárólag akkor válik ismét kötelezővé, ha kihirdetik a hadiállapotot, az ostromállapotot vagy az általános mozgósítást.