Szabadság

Állatkínzás és szándékosan elkövetett állatölés miatt jogerősen egyéves és kilenc hónapos letöltendő börtönbüntetésre ítélt a marosvásárhelyi bíróság egy Maros megyei férfit, miután a mezőn addig ütött egy kutyát, amíg az elpusztult – közölte az Agerpres hírügynökség.

Közhír
Vesztegetés elfogadása miatt alapfokon 3 év és 6 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte pénteken a Kolozs megyei törvényszék Sorina Pintea volt egészségügyi minisztert.
Belpol
Június 9-én az önkormányzati képviselők, polgármesterek és a megyei önkormányzatok elnökeivel egy időben az Európai Parlament (EP) képviselőit fogjuk megválasztani. Románia immár 17 éve tagja az Európai Uniónak (EU). Jó alkalom ez végiggondolni helyünket a változó Európában, és meghatározni álláspontunkat az átalakulás nagy kérdéseivel kapcsolatban.
Máskép(p)
A fogamzásgátlók is felkerülhetnek az ártámogatott gyógyszerek listájára - jelentette ki az egészségügyi miniszter.
Közhír
A tanév rendje szerint a pénteki tanórák után kezdődik és május 8-ig tart a tavaszi szünidő az iskolákban.
Közhír
A Gázában fogva tartott túszok szabadon bocsátására felszólító közös nyilatkozatot fogadtak el több ország vezetői, köztük Románia is.
Belpol
Az esztergomi Zsolt Nándor Katolikus Zeneiskola diákjai és tanárai tavaly októberben Kolozsvárra látogattak, akiket a Sigismund Toduță Zenei Főgimnázium V.B osztálya fogadott. Meghívásukra válaszolva, az idei zöld héten a kolozsvári diákok indultak szakmai kirándulásra.
Közhír
Beidézték csütörtökön a legfőbb ügyészségre Petre Roman volt miniszterelnököt és Gelu Voican Voiculescu volt kormányfő-helyettest.
Belpol
Megszavazta az Európai Parlament (EP) a Közös Agrárpolitika (KAP) egyszerűsítéséről szóló új szabályokat: már idéntől nem vetik alá a környezetvédelmi ellenőrzéseknek és szankcióknak a 10 hektár alatti gazdaságokat. Ez a döntés a kisgazdák 65 százalékát érinti, köztük nagyon sok erdélyi gazda javát szolgálja.
Külpol
Határozatot készül elfogadni csütörtöki ülésén a kormány arról, hogy korábban folyósítják a májusi nyugdíjakat - tudta meg az Agerpres hírügynökség munkaügyi minisztériumi forrásokból.
Belpol
Kolozsváron iktatták az RMDSZ polgármesterjelöltje, Oláh Emese jelöltségét és a kolozsvári önkormányzati képviselőjelölt-listát, amelyet szintén az alpolgármester vezet. Második helyen a kolozsvári RMDSZ-elnök, Azzola Katalin, őt Bódizs György, Andacs Zsolt, Kerekes Adelhaida, Fugel Edina,Rácz Béla Gergely, Veress Enikő, Horváth László és Sarukán Emilia követi. Csütörtökön Csoma Botond megyei tanácselnökjelölt iratcsomóját és a Kolozs megyei képviselőjelölt-listát iktatja a szövetség.
Belpol
Az Amaryllis Társaság 1997 őszén indította el a Corvin Klub programot, amely a kisiskolás gyermekeket szólította meg historikus foglalkozásokkal.
Közhír