Ciolacu: nem véletlenek az orosz dróntámadások

Ciolacu: nem véletlenek  az orosz dróntámadások
Nem véletlenek az ukrán dunai kikötők elleni orosz támadások, ugyanis Oroszország jól tudja, hogy Ukrajna gabonakivitelének több mint fele Románián keresztül, vízi úton történik – mutatott rá Marcel Ciolacu miniszterelnök a pénteki bukaresti biztonsági konferencia (Bucharest Security Conference) résztvevőinek küldött üzenetében.

„A területünk közelében végrehajtott orosz támadások riasztóan növelik az incidensek és a helyzet súlyosbodásának kockázatát. Egyértelmű, hogy Oroszország továbbra is nyomást fog gyakorolni a kereskedelmi hajókra, és olyan zónákat fog kijelölni a Fekete-tengeren, ahol nem lehet közlekedni” – idézte Ciolacut az Agerpres hírügynökség.

A kormányfő fontosnak nevezte „elgondolkodni” azon, hogy a NATO miként készül fel arra, ha az orosz támadások eszkalálódnának Romániában, a Fekete-tenger és a Duna térségében. „Örvendetes az előretolt szövetséges jelenlét megerősítése a keleti szárnyon” – fogalmazott Ciolacu.

Üzenetében kitért az Izraelt sújtó ISIS-típusú terrorakciókra is, amelyek szerinte azt a veszélyt rejtik magukban, hogy Európában is elterjednek, és újabb menekülthullámot indítanak el a Közel-Keletről Európa felé. „Mindez kapóra jön Moszkvának” – vélekedett.

A miniszterelnök szerint Románia azon lesz, hogy tárgyalóasztalhoz ültesse Izraelt és a vele hasonló világszemléletű arab országokat, mert intenzívebb párbeszédre van szükség a terrorizmus elleni közös fellépésben.

„Az európai vezetőknek figyelembe kell venniük az egyidejűleg több fenyegetéssel szembenéző demokratikus társadalmak sérülékenységét, és alkalmazkodniuk kell a világ biztonsági helyzetének változékonyságához” – üzente Marcel Ciolacu.