Ukrajna felé tartó drónrajok miatt riasztották Galati és Tulcea lakosságát (FRISSÍTVE)

Ukrajna felé tartó drónrajok miatt riasztották Galati és Tulcea lakosságát (FRISSÍTVE)
A védelmi minisztérium (MApN) péntek este riasztotta a légirendészetet, miután a román határ közelében Ukrajna felé tartó orosz drónrajokat észleltek, és felkérte a Katasztrófavédelmi Főfelügyelőségét, hogy figyelmeztesse erre a Ro-Alert rendszeren keresztül Tulcea és Galac megye lakosságát.

A minisztérium szombati közleménye szerint a hadsereg radarjai illetéktelen behatolást észleltek a román légtérben, Galac térségében. A Katasztrófavédelmi Főfelügyelőségét 22,38-kor kérték fel a két megye lakosságának figyelmeztetésére. A riasztást 01,41-kor fújták le.

Galac térségébe az éjszaka folyamán katonákat, csendőröket, rendőröket és határrendészeket vezényeltek esetleges drónmaradványok felkutatására. "Eddig nem azonosítottak a légtérből román területre zuhant tárgyakat. A keresés ma folytatódik" - tájékoztatott a védelmi minisztérium.

Szombat reggel Galac megye prefektusa, Claudiu Sorin Gavril a sajtónak azt nyilatkozta: az éjszaka folyamán lakossági bejelentés érkezett a 112-es segélyhívószámon arról, hogy "valaki látott lezuhanni egy tárgyat" a Dimitrie Cantemir lakótelephez közeli mezőre. A helyszínt a hatóságok átvizsgálták, de nem találtak drónmaradványokat - tette hozzá a kormánymegbízott.

Szintén szombat reggel Brăila megye prefektusa, Iulian Timofei közleményben nyugtatta meg a lakosságot arról, hogy nincs okuk pánikra a Galacot érintő riasztás miatt.

A temesvári munkalátogatáson tartózkodó Marcel Ciolacu miniszterelnök szombat délelőtt a sajtónak megerősítette, hogy a hatóságok nem találtak drónmaradványokat Galac térségében. A lakosság figyelmeztetését az orosz dróntámadásokra természetesnek nevezte. "Lesznek még riasztások, ez normális, mert ez egy háborús állammal határos vidék" - jelentette ki.

A miniszterelnök újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy ettől függetlenül a lakosság figyelmeztetését ilyen esetekben helyes eljárásnak tartja.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Oroszország semmilyen formában nem támadta meg Romániát. “És nem is hiszem, hogy Oroszország megengedhet magának egy háborús konfliktust Romániával. Elsősorban azért, mert a NATO és az Európai Unió tagjai vagyunk” - jelentette ki.


 

Képünk illusztráció

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Orosz rakéta- és dróntámadás érte az ukrán fővárost és a nyugat-ukrajnai Lviv régiót vasárnap – közölték ukrán tisztviselők. Készültségbe helyezték a lengyel ügyeletes légierőt, mivel az egyik orosz rakéta megsértette Lengyelország légterét.
Külpol