Drón-ügy – nem tűnik szándékos támadásnak

Drón-ügy – nem tűnik szándékos támadásnak
Védelmi minisztériumi források szerint nem robbant fel az első két drón, amelyeknek darabjait megtalálták Románia területén, sem a roncsokon, sem körülöttük nem találtak robbanóanyagot – tájékoztatott az Agerpres. Értesüléseik szerint semmi nem utal arra, hogy szándékos támadás történt volna Románia ellen. Ugyanakkor a Románia területén talált drónok egyikét sem észlelték és nem követték a román radarok: sem azokat, amelyek darabjait a múlt hét végén találták meg, sem azokat, amelyekre szerdán bukkantak Nufăru közelében. Szerdán este a román külügyminisztérium közölte, hogy – ismét – bekérették az Orosz Föderáció bukaresti nagykövetségének ügyvivőjét, mivel a Tulcea megyében szerdán talált maradványok – akárcsak a szombaton fellelt darabok – az orosz hadsereg által Ukrajnában használt drónok alkotórészeihez hasonlatosak.

A védelmi tárca illetékesei szerint, nem észleltek engedély nélküli repülést a román légtérben; mint mondták, a vizsgálat kideríti majd, hogy az első két megtalált drón darabjai hogyan kerültek román területre. Közlésük szerint Ukrajna többször küldött olyan tájékoztatásokat a román légtérben észlelt célpontokról, amelyek „az ellenőrzések után nem igazolódtak be.”

Rámutattak továbbá arra, hogy a drónok olyan alacsonyan repülnek, hogy a legfejlettebb radarok is nehezen képesek észlelni őket. A közlés szerint, Románia a legmodernebb radarokkal rendelkezik, amelyeknek kifejezetten nagy a hatótávolságuk. Az országban több mint száz radar van, és azon dolgoznak az illetékesek, hogy az érzékelési magasságot a lehető legalacsonyabbra állítsák be.

A Duna-Delta térségében, ahol a maradványokat találták, megnövelték a katonák és a beavatkozásra kész alegységek számát. A tűzszerészek is készenlétben állnak, megfigyelőpontokat alakítottak ki, földi szenzorokat helyeznek el, megerősítik a terület légvédelmét és a folyami járőrszolgálatot a Dunán. Ugyanakkor, a katasztrófavédelmi felügyelőséggel közösen a védelmi minisztérium felkészíti a lakosságot a jelenlegi helyzetre és az esetleges különintézkedésekre. Plauru településen menedékhelyeket építettek, és hasonlókat terveznek építeni más helyszíneken is, amennyiben a megyei vészhelyzeti bizottságok igénylik.

A román fél folyamatosan kapcsolatban áll az ukrán féllel és NATO-beli szövetségeseivel, akiket „valós időben” tájékoztat a fejleményekről, írja az Agerpres. Az Amerikai Egyesült Államok megerősíti légtérvédelmi járőrszolgálatát a térségben, rövidesen az amerikaiak által ígért F-16-os vadászgépek is megérkeznek.

Amint arról beszámoltunk, szerdán a védelmi minisztérium tudatta, hogy újabb, dróndaraboknak tűnő tárgyak estek román területre az ukrán folyami kikötőket ért, kedd esti, szerda hajnali légitámadások alkalmával, a Tulcea megyei Nufarul és Victoria község közötti térségben. Míg a múlt héten becsapódott drónok a határ közvetlen közelében értek földet, szerdán a megyeszékhely Tulcea városától alig 8, az ukrán-román határtól pedig 14 kilométernyire találtak dróndarabokat.

Iulian Fota stratégiai ügyekért felelős államtitkár a külügyminisztériumba bekéretett orosz ügyvivőnek közvetítette Románia határozott tiltakozását a légterének újabb megsértése ellen, és felszólította az orosz felet, hagyjon fel az ukrán lakosság és a polgári infrastruktúra elleni támadásokkal, beleértve a Romániával közös határon lévőket is.

Az államtitkár határozottan elítélte  a támadásokat, amelyek biztonsági kockázatot jelentenek a román állampolgárokra nézve is, és veszélyeztetik a dunai és fekete-tengeri közlekedés biztonságát.„A civilek és a polgári infrastruktúra elleni támadások törvénytelenek és háborús bűncselekményeknek minősülnek” – hangsúlyozta közleményében a külügyminisztérium.