Meneszthetik Vasile Dîncu védelmi minisztert az ukrajnai háborúval kapcsolatos álláspontja miatt

Meneszthetik Vasile Dîncu védelmi minisztert az ukrajnai háborúval kapcsolatos álláspontja miatt
Vasile Dîncu véleménye az ukrajnai helyzetről nem a kormány álláspontja, jelentette ki csütörtökön Nicolae Ciucă miniszterelnök, akit újságírók arról kérdeztek, szándékában áll-e meneszteni a védelmi minisztert. A kormányfő elmondta: várja, hogy a tárcavezető hazaérkezzék a NATO miniszteri értekezletéről. "Nyilatkozata nem tükrözi a kormány álláspontját, tisztáznunk kell tehát a helyzetet" - mondta.

Dîncu egy korábbi interjújában arról beszélt, hogy a háborúnak csak a béketárgyalások vethetnek véget, amelyeket Ukrajna helyett a "világ országainak, az Egyesült Államoknak, a NATO-nak" kell lefolytatniuk Oroszországgal. Véleménye szerint a béketárgyalás mindenképpen jobb lenne, mint a jelenlegi - emberéleteket és anyagi javakat megsemmisítő - pusztítás, még akkor is, ha csupán egy befagyott konfliktust eredményezne.

Nyilatkozatára többen is felháborodottan reagáltak. Klaus Iohannis államfő után saját pártjának, a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) az elnöke, Marcel Ciolacu is elhatárolódott a tárcavezetőtől.

Ciolacu az Evz.ro portálnak adott nyilatkozatában nyomatékosította: Vasile Dîncu hibázott, amikor a vitatott kijelentést tette. "Amikor védelmi miniszter vagy, nincsenek hiedelmeid, hanem a román állam politikáját képviseled. Erről beszélnünk kell a koalícióban. Nem lehet saját véleményünk, nem lehetnek hiedelmeink, amikor fegyveres konfliktus dúl a szomszédságunkban" - jelentette ki.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is felszólította csütörtökön Nicolae Ciucă kormányfőt, hogy az ukrajnai háborúval kapcsolatos kijelentései miatt váltsa le tisztségéből Dîncut.

Az ellenzéki párt közleménye szerint hétfőre bekérették a parlamentbe a védelmi minisztert számot adni a nyilatkozatáról, de elvárásuk az, hogy a miniszterelnök addig is oldja meg ezt a problémát. Vasile Dîncu nem vezetheti tovább a háborús időkben egyik legfontosabb minisztériumot - szögezték le.

Raluca Turcan képviselő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Szeben megyei szervezetének elnöke pénteken úgy nyilatkozott: meggyőződése szerint a következő napokban tisztázódik a helyzet a védelmi miniszterrel kapcsolatban.

„Azt gondolom, hogy külpolitikai és nemzetbiztonsági kérdésekben minden nyilvános állásfoglalás között koherenciának és kohéziónak kell lennie” - mondta a liberális párti politikus.

A kolozsvári szociológus egyetemi tanár Vasile Dîncu 2000 és 2004 között tájékoztatási miniszter volt a Nastase-kormányban, majd 2015 és 2017 között a szakértői Cioloș-kormány miniszterelnök-helyettese volt. A védelmi miniszteri tisztséget 2021 novembere óta tölti be.