Ciolacu: a háború akadályozza az ukrajnai románokat anyanyelvük tanulásában

Ciolacu: a háború akadályozza az ukrajnai románokat anyanyelvük tanulásában
Marcel Ciolacu szerda este kijelentette, hogy Ukrajna elismerte a román nyelvet a területén élő román kisebbség hivatalos nyelveként, de az ezzel kapcsolatos döntések maradéktalan végrehajtását egyelőre akadályozza, hogy a szomszédos országban háború van – közölte az Agerpres hírügynökség.

Az Antena 3-nak nyilatkozó miniszterelnököt arra reagáltatták, hogy nem sokkal a román nyelv elismerésének októberi kijevi bejelentése után moldáv nyelvű tankönyveket nyomtattak Ukrajnában. Ciolacu felidézte, hogy a Denis Smihal kormányfővel és Volodomir Zelenszkij elnök folytatott korábbi tárgyalásain mindkét ukrán vezető megértéssel kezelte Románia elvárásait, és a közös ukrán-román kormányülésen meg is született a döntés arról, hogy Ukrajna a moldáv helyett a románt tekinti a területén élő román kisebbség hivatalos nyelvének. A miniszterelnök hozzátette: maga is döbbenten értesült kedd este arról, hogy a döntés ellenére Ukrajnában moldáv nyelvű tankönyvek jelentek meg. Felvette a kapcsolatot az ukrán hatóságokkal, és megtudta, hogy a rendeléseket még a döntés előtt leadták a nyomdába.

Ciolacu kifejtette, az ügyet a háború számlájára írja. Szerinte „pusztán logisztikai kérdés”, hogy a román nyelvű tankönyveket még nem nyomtatták ki.