Klopstock 300 – A Messiás

Lyrikfest és Nemzetközi Küldeményművészeti (Mail Art) kiállítás

Friedrich Gottlieb Klopstock háromszáz éves születési évfordulójára emlékeztek a jelenlévők március 26-án a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum dísztermében megrendezett Klopstock 300 – A Messiás című, német versmondó, -író versenyen és Nemzetközi Mail Art kiállítás megnyitóján. Az Apáczai Galériában bemutatott küldeményművészeti tárlatra három kontinens közel húsz országából érkeztek alkotások.

LOKODI ÉVA ILDIKÓ 

A rendezvény kurátora, Zilahi Nono grafikus szerint Romániában valószínűleg első alkalommal nyitotta meg kapuit olyan küldeményművészeti kiállítás, amely szakrális ihletés jegyében született professzionális alkotásokat és diákpályamunkákat mutat be. Vélekedése szerint az Apáczai Galériában megtekinthető tárlat mindenképpen kuriózumnak számít, ezért érdemes a kiállított anyagot, a díszes borítékokat alaposan szemügyre venni, mivel maradandó vizuális éléményt nyújtanak.

A rendezvényen Vörös Alpár István Vita iskolaigazgató köszöntötte a közönséget, ezt követően bemutatkoztak a Lyrikfest verseny zsűrielnökei: Jakabházi Réka egyetemi docens a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Bölcsészkarának Német Irodalom és Nyelvészet tanszékéről, és Bartalis Kata egyetemi docens az említett egyetem Pszichológia és Neveléstudományi karának német tagozatáról. További zsűritagok tanárok voltak: Benő Eszter a Brassai Sámuel Líceumból, Darvay Éva a Báthory István Elméleti Líceumból, Hegyi Noémi a Tálentum Iskolából, valamint Lapohos Ildikó a Kolozsvári Református Kollégiumból.

Az ünnepélyes kiállításmegnyitó Klopstock korára és pályafutására reflektált. A rendezvény szervezői, Szabó Viola és Lokodi Éva Ildikó némettanárok a német költő életútjába és legismertebb műveibe nyújtottak bepillantást. A közreműködők színvonalas produkciói közelebb hozták a közönség számára mind a korszakot, mind a költőt. Klopstock A Messiás című eposzának bevezető soraiból egy részletet adott elő Gregus-Fóris Balázs 11. osztályos diák, majd Tárkányi Béla katolikus papköltő fordítását Adorjáni Aletta Abigeil 10. osztályos diák előadásában hallgathatták meg a jelenlévők. Szabó Csanád kisdiák Bach Menüettjét közvetítette az Anna Magdalena Bach számára összeállított jegyzetfüzetből Kostyák Márta zongoratanárnő irányításával, majd Klopstock Rosenband/Rózsalánc című ódáját Franz Schubert romantikus zeneszerző által megzenésítve Fall Dóra 10. osztályos diák adta elő Szabadi Ildikó zenetanárnő irányításával, Müller Márta tanárnő zongorakíséretében. A megnyitó ünnepség záró műsorszáma két barokk tánc volt, amelyet a Juhász Csilla testnevelő tanár koordonálta diákcsoport mutatott be.

A kiállítás anyagát Zilahi Nono grafikus méltatta művészettörténeti megközelítésből, megemlítve, hogy a hazai művészberkekben a küldeményművészet kevésbé ismert művészeti mozgalom, a tárlat által viszont közelebb hozhattuk a “mail art” jelenséget a hazai művészekhez,  a diákok körében is népszerűsítve, valamint a látogatókat egy rendhagyó kiállításra invitálva. Felházi Lenke Zsuzsanna grafikus értékelte a műveket vallástörténeti szempontból, kihangsúlyozva a hitben való nevelés jelentőségét, továbbá a Messiás-téma fontosságát a kortárs művészetben is. Megnyitó beszédében mindkét grafikus nyomatékosította “a messiási felszabadítás szükségességét a jelenkor embere számára”. 

A tárlatmegnyitót a Lyrikfest/Versünnep rendezvénysorozat követte. A kolozsvári magyar iskolákból több mint száz diák érkezett, hogy német költők tolmácsolásával vagy saját versükkel színesítsék az ünnepséget. Teljesítményük értékelése után Geváld Júlia igazgatóhelyettes is részt vett a díjátadáson, ahonnan minden résztvevő értékes jutalmakkal térhetett haza.

A Klopstock 300 – A Messiás c. Nemzetközi Küldeményművészeti kiállítás 2024. április 16-ig tekinthető meg a kolozsvári Apáczai Galériában. 

(A szerző némettanár)