Fénykereső – Xantus Géza kiállítása a Bánffy-palotában

Xantus Géza festőművész (fotó HARGITA NÉPE)
Fénykereső címmel nyílik meg Xantus Géza festőművész kiállítása Kolozsváron a Bánffy-palotában kedden, február 13-án délután 6 órakor. A Csíkszeredában élő és alkotó művész tárlatát Bodó Márta szerkesztő, Lucian Nastasă-Kovács, a Kolozsvári Művészeti Múzeum igazgatója és Iakob Attila, a kiállítás kurátora nyitja meg.

Xantus Géza december végén ünnepelte 65. születésnapját, ez alkalomból az elmúlt egy-két esztendőben született műveiből készített válogatást, amit a budapesti közönség láthatott az év végén a Vár­megyE-Galériában. Méltatója, Kontsek Ildikó művészettörténész, az esztergomi Keresztény Múzeum igazgatója a művészről szólva kiemelte, hogy a kiállított anyag a művész és a hitvalló ember életútjáról tesz tanúbizonyságot, alkotásairól leolvasható, „de nem didaktikus módon”, hogy a festő teológiai képzettséggel is rendelkezik. A kiállítás címadó képe, a Fénykereső is összefoglaló módon mutatja be a Xantus Gézát jellemző tartalmi érdeklődést, hiszen a hozzá köthető alapfogalmak – a fény, a föld, az ég, a levegő, a tűz – mind felbukkan ezen a vásznon. Az elemeknek, a térnek, az időnek, az emberinek, az  isteninek izgalmas festői újragondolását látjuk a művein, ami kevés művészt jellemez ilyen következetesen, ilyen jól követhető módon – hangsúlyozta a méltató. Mint mondta, „a meghatározhatatlanságot tükröző furcsa, áttetsző, finom fény Xantus Géza művészetében kiszakít minket az emberi materiális, realisztikus világunkból, s meghív valahová távolra, az Isten világába”. 

Árkossy István a VármegyE-Galériabeli kiállításon hangsúlyozta: „Xantus Géza mívessége ugyanúgy tartalmazza a hozzáértést az absztrakt részleteknek a kibontásán is, mint ahogy a figuralitása is igazán kimagasló.”

A kiállítás március 3-ig látogatható szerdától vasárnapig naponta délelőtt 10 és délután 5 óra között.