Kezdődhet a Hintz-ház felújítása

Kezdődhet a Hintz-ház felújítása
A Főtér 28. szám alatt álló Gyógyszerészeti Múzeumnak otthont adó Hintz- házban, októberben általános megújulási folyamat vette kezdetét, amely hozzávetőlegesen két esztendőt vesz igénybe, így a múzeum, a kiállítás anyaga ezt követően lesz újból látogatható. A műemlék-felújítási munkálatokban szerepet vállalók csapata – a tulajdonos Georg Hintz, a főbérlő Erdélyi Történeti Múzeum, a Planwerk Arhitectura & Urbanism építésziroda, valamint a Weberbau építőcég – tájékoztatja a helyi közösséget, hogy befejezte az előkészítő illetve a sürgősségi óvintézkedéseket, így január folyamán érdemben indulhat az építkezés.

A tartószerkezeti megerősítéssel és a vonatkozó sürgősségi beavatkozásokkal párhuzamosan elkezdődött az épület újrahasznosításának és restaurálásának tervezése is. 

„Mint minden műemlék-helyreállítás, a Hintz-ház megújulása is időt, közös erőfeszítést, kitartást igényel mindazok részéről, akik szerepet vállaltak a munkálatokban. Ezúton is kérjük a helyi közösség türelmét, megértését az építkezés során előforduló esetleges kellemetlenségekért. Szeretnénk, hogy a munkálatok eredményeképpen Kolozsvár ezen egyedülállóan értékes műemléképülete, fontos kulturális intézménye visszanyerje egykori fényét, helyét a közösség életében”– nyilatkozták a tervező Planwerk Arhitectura & Urbanism építésziroda és a kivitelező Weberbau építőcég képviselői.

A XVI. századi műemléképület a Szent Györgynek szentelt gyógyszertár otthona volt már 1573-ban is, amint azt a történelmi források is megerősítik. A gyógyszerészeti múzeum kiállításának anyaga a neves erdélyi professzor Orient Gyula (1869-1940) gyógyszerészeti kellékeket tartalmazó adományából származik, amelyet először 1904-ben állítottak ki az Erdélyi Múzeum egyik termében, és amely az idők során további, a XIX-XX századi Erdély gyógyszerészeti tevékenységét bemutató adományokkal bővült.  Lucian V. Bologa (1892-1971), a kolozsvári Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem Orvos és Gyógyszerészet-történeti Tanszékének neves professzora 1954-ben hozta létre a mai kolozsvári Gyógyszerészeti Múzeumot, amely később, gyógyszerészettörténeti gyűjteményként betagozódott az Erdélyi Történei Múzeum anyagába.