Homály fedi a Gyógyszerészeti Múzeum felújításának részleteit

Hétvégén még látogatható a Mauksch–Hintz-ház

Homály fedi a Gyógyszerészeti Múzeum felújításának részleteit
Javítási munkálatok miatt hosszú időre bezár a kolozsvári Gyógyszerészeti Múzeum – adtunk hírt erről már tegnapi lapszámunkban. Az Erdélyi Történeti Múzeum (MNIT) közleményben tudatta, hogy a múzeum már csak szeptember 1-jén és 2-án lesz látogatható, ezt követően két évig szünetel a működése. Hétfőtől, szeptember 3-tól a múzeum anyagát átszállítják az Erdélyi Történeti Múzeum Bástya/Constantin Daicoviciu utca 2. szám alatti épületébe. A tájékoztatás szerint a restaurálási költségeket az ingatlan tulajdonosa, a Hintz-leszármazottak állják teljes egészében. Értesüléseink szerint a bennfentesek már tudják, hogy melyik cég végzi el a munkálatokat. Megkeresésünkre az építészek óvatosan fogalmaztak, és úgy vélekedtek: a restaurálás menete több tényezőtől is függ. Az előzetesen elkészített szaktanulmá­nyok és az ezekből levonható következtetések pedig irányadóak lehetnek a kivitelezési munkálatokra nézve is.

Hétfőtől, szeptember 3-tól már bezár a Főtér sarkán álló Gyógyszerészeti Múzeum. A gyűjtemény közel háromezer darabját, amelynek túlnyomó része Orient Gyula orvosprofesszor, gyógyszerész adományából származik, a kolozsvári Erdélyi Történeti Múzeum Bástya/Constantin Daicoviciu utca 2. szám alatti épületébe szállítják. Szeptember első heteiben csomagolják be a gyógyszerek tárolására szolgáló 17–20. századi bútorokat, a több száz, felbecsülhetetlen értékű – fából, kőcserépből, fajanszból, porcelánból és üvegből készült – patikaedényeket, a gyógyszerek készítésére használt laboratóriumi műszereket, korabeli okleveleket, recepteket, gyógyszerészeti enciklopédiákat. Különös figyelmet szentelnek a rendkívül ritka – még a 18. században beszerzett – növényi, állati és ásványi eredetű készítmények becsomagolására, szállítására. Ezek a szerek (mint például a „valódi múmia-por”, a féldrágakőpor, az őrölt korall, tengeri kagyló és rákszem, a porrá tört kisázsiai gyíkcsontváz vagy kecskeszarv stb.) vasárnapig még megtekinthetők az Officina terem tárasztalában. 

A kiállítás látogatása során érdemes elidőzni a korabeli szakkiadványoknál, a ház egykori tulajdonosának, Tobias Mauksch gyógyszerész saját kezűleg írt leltárkönyvénél és egy alapanyag árjegyzékénél (1750-ből), az alkímiai jeleket is hordozó patikaedényeknél, ugyanakkor a 19. század végéről és a 20. századból származó érdekes, néha kissé rémisztő, fogorvosi, szemészeti, nőgyógyászati stb. apparátusoknál, amelyek dr. Pompiliu Manea adományából származnak.  

 
– Felhívjuk az érdeklődő lakosság figyelmét, hogy szeptember 1-jén és 2-án még lesz alkalma ellátogatni a Gyógyszerészeti Múzeumba 10–16 óra között – figyelmeztet közleményében az Erdélyi Történeti Múzeum. 

A Nagypiac északi során, a Lábasház-szeren, a Piac (Mátyás király tér 28.) és a Híd utca sarkán álló épületben 1700 körül gyógyszertár nyílt. Ezt 1752-től a szepességi Mauksch Tóbiás, az evangélikus egyház főgondnoka vezette. Maukschné örökölte férje gyógyszertárát, majd lányát, Mauksch Matildot Hintz György evangélikus lelkészhez adta feleségül. A ház és a gyógyszertár így lett a 19. században a Hintz családé. A város legrégebbi gyógyszertárát 1948-ban államosították és bezárták. Az 1950-es évek végén az épület sarka alatt átjárót vágtak. Később, az egykori gyógyszertár megmaradt helyiségében és az alagsorban jórészt a patika maradék berendezéséből és Orient Gyula gyűjteményéből gyógyszertár-múzeumot nyitottak – tudhattuk meg Asztalos Lajos kolozsvári helytörténész könyvéből. 

A Történelmi Múzeum közleménye kitér arra is, hogy a Gyógyszerészeti Múzeumot Lucian V. Bologa (1892–1971) orvosprofesszor, az Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetem egyik tanszékvezetője alapította 1954-ben. A létesítmény csak jóval  később került át az Erdélyi Történelmi Múzeum alárendeltségébe. 

A restaurálási munkálatok menetéről több neves és tapasztalattal rendelkező építészt megkérdeztünk, ám azok udvariasan elhárították a válaszadást. Mindössze annyit mondtak, hogy a kivitelezési munkálatok elkezdése előtt elvégzett szaktanulmányok befolyásolják a munkálatokat.