Patikamúzeum: további helyiségek a felújítás után

Patikamúzeum: további helyiségek a felújítás után
Mától bezár, illetve „költözik” a Gyógyszerészeti Múzeum: értékes gyűjteményét és bútorzatát az amúgyis helyszűkével küszködő Erdélyi Történeti Múzeumba szállítják át megőrzés végett, hogy kezdetét vehesse a patinás műemléképület külső és belső felújítása.

Lapunknak sikerült elérnie a tulajdonost, dr. Hintz György német állampolgárt, akit a felújítás részleteiről kérdeztünk. A családi örökséget kézben tartó tulaj érdeklődésünkre elmondta, hogy az első szakaszban a burkolatot és a tetőt renoválják, valamint a talajvíz felszívódását szüntetik meg.

Az 1930-as évektől napjainkig az épületen semmilyen javítást nem végeztek, az értékes korabeli freskók is megrepedtek, felújításukra Romániában csak két szakember képes – magyarázta dr. Hintz György. Természetesen ki kell cserélni a nyolcvanéves villany-, fütő- és vízvezetékrendszert, és akad javítanivaló a tartószerkezeten is. De a legfontosabb: visszaadni az ingatlan funkcionalitását, vagyis megőrizni a kultúrának. Ennek érdekében más partnereket is be fognak vonni, és például a cipőüzletnek nincs mit keresnie ott, a múzeum viszont új helyiségekkel fog gyarapodni. A padláson, ahol valamikor gyógynövényeket szárítottak, konferenciák és más kulturális rendezvények számára alakítanak ki teret, a bútorzatot pedig teljes mértékben fel kell újítani.

Mint megtudtuk, a jelenleg Felix Marcu által vezetett Erdélyi Történeti Múzeummal nagyon jó kapcsolatot tart fenn az örökös család, szeptemberben kerül sor az évekig elhúzódott perek sorozatának lezárására. A történeti múzeum szeretné bérelni az egész épületet, de erre a Művelődési Minisztérium nem nyújt elegendő támogatást.

A restaurálás teljes költségeit a tulajdonos állja, aki szerint a munkálatokra már megvannak a megbízható kivitelezők. Az időtartamot viszont csak találgatni lehet, mert a tervezett 2-2,5 év könnyen kitolódhat előre nem látható nehézségek miatt – mondta Hintz György, aki örömmel értesült arról, hogy a helyi statisztika szerint a kincses város leglátogatottabb múzeuma éppen a gyógyszerészeti.