Unikornisok „rejtőznek” az Egyetem utca térkövein

unikornis
A Mária-oszlopot a hozzá vezető térköveken néhány kis stilizált unikornis-ábrázolás is vigyázza ROHONYI D. IVÁN FELVÉTELEI
Úgy tűnik, Kolozsvár belvárosi utcáin egymást érik a járókelőket az apró kis meglepetések: miután a múlt hét végén mi magunk is felfedeztük, hogy a Bolyai utcában a sajátos, optikai csalódást kiváltó térkövezés nem véletlen, hanem Bolyai János matematikus munkássága előtti tisztelgésnek szánta a tervező, ezúttal az Egyetem utcában rejlő kis szimbólumokról számolhatunk be.

Barazsuly Viktória Adrienn kolozsvári művészettörténész hívta fel a figyelmet arra, hogy a térrendezési, felújítási projekt keretében visszahelyezett Mária-oszlopot a hozzá vezető térköveken néhány kis stilizált unikornis-ábrázolás is vigyázza. 

Mint ismert, a barokk fogadalmi szobrot tavaly novemberben helyezték vissza eredeti helyére, a piarista templom előtti kis térre. A Farkas, az Egyetem, és hét másik belvárosi utca felújítási tervpályázatának egyik kidolgozója, Macalik Arnold építész lapunknak korábban elmondta: fontosnak tartotta, hogy a várostereket értelmezzék, rámutassanak értékeikre. A Mária-oszlopot 1744–1746-ban készíttette gróf Kornis Antal és felesége, Petki Anna, és az alkotás Schuchbauer Antal munkája. Az unikornis a tisztaság szeretetének jelképe, a Kornis család címerállata. 

Kovács Zsolt művészettörténész kutatásai szerint a Schuchbauerrel kötött szerződés szövegében a műemlék központi eleme mellett többek közt 15 szentnek az oszlop körül elhelyezett szobrai, és három, fekvő unikornis szobra is szerepelt. Máig rejtély, hogy elkészült-e a szerződésben foglalt szoborcsoport.