Iráni film nyerte a Transilvania Trófeát (FRISSÍTVE)

Iráni film nyerte a Transilvania Trófeát (FRISSÍTVE)
Június 17-én, szombat este adták át Kolozsváron a 22. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) díjait: a szemle hivatalos versenyprogramjának fődíját, a Transilvania Trófeát idén Dornaz Hajiha iráni rendező Like a Fish on the Moon című alkotása nyerte el. Miután a zsűri különdíját a finn Tia Kouvo Family Time című filmje kapta meg, a legjobb rendezés díjával pedig Carolina Markowiczot ismerték el Charcoal című filmjéért, elmondható, hogy a TIFF történetében először a szemle három legfontosabb díját női rendezők zsebelték be.

FRISSÍTÉS: „Akár ötéves vagy, akár ötvenes éveidben járó felnőtt, a nyomás, hogy olyan dolgokat tegyél, amiket nem akarsz, félelmetes. Örülök, hogy a zsűri megértette a film üzenetét” – fogalmazott Dornaz Hajiha a Transilvania Trófea átvételekor. A Like a Fish on the Moon az első iráni film, amely elnyerte a TIFF hivatalos versenyprogramjának fődíját: az alkotás a cselekmény mögött meghúzódó ötlet eredetiségével nyűgözte le a zsűrit, valamint azzal az intelligenciával, amellyel a szülőséggel kapcsolatos érzékeny témákat kezeli. Farkas Boglárka Angéla filmkritikus így írt korábban a fődíjas alkotásról a Filmtett erdélyi filmes portálon: „Dornaz Hajiha első egészestés filmje feszült családi dráma, amely egyetlen, jól körvonalazott alaphelyzetből kiindulva tárja elénk egy iráni família dezintegrációját. Haleh (Sepidar Tari) és Amir (Shahdyar Shakiba) négyéves kisfia, Ilya (Ali Ahmadi) egyszeriben eldönti, hogy nem szólal meg többet. Még bólintással vagy fejrázással sem kommunikál. Egy gyermekpszichológus tanácsára Haleh és Amir megpróbálnak alakítani az otthoni dinamikákon. A házaspár között azonban egyre nő a feszültség és a kisfiú is egyre konfúzabbá válik a próbálkozások és kivizsgálások közepette.”  A Like a Fish on the Moon című alkotásban szereplő színészek teljesítményére is felfigyelt a zsűri: az anyát alakító Sepidar Tari megosztva nyerte el a legjobb alakítás díját Nacho Quesadával, aki a The Barbarians című argentin film főszerepét játssza.

Dornaz Hajiha iráni rendezőnek Michel Franco mexikói rendező, a nemzetközi zsűri tagja és Geoffrey Rush ausztrál színész adta át a Transilvania Trófeát. Fotó: TIFF

A Román Filmnapok szekció legjobb nagyjátékfilmjének járó elismerését Vlad Petri Între revoluții (Between Revolutions) című alkotása kapta, amely a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének FIPRESCI-díját is elnyerte. A Román Filmnapok rövidfilmes versenyszekciójában Lara Ionescu Our Summer Break (Exercițiu de concediu) című alkotását díjazták, míg a debüt-díjat Andrei Tănase kapta meg Tigru című filmjéért.

A What's Up, Doc? versenyszekció legjobb dokumentumfilmje Theo Montoya Anhell69 című alkotása lett, a zsűri különdíját pedig Giovanni Bucchieri 100 seasons című dokuja kapta meg. A 2500 euró értékű Alex. Leo Șerban-ösztöndíjat Mihai Păun, Denisa Onisie, Adrian Comănescu, Victor Mihăilescu és Mirel Hagiu Revizia de film című projektjének ítélték oda.

A fesztivál közönségdíját Ion Borș Carbon című filmje nyerte el, a TIFF legnépszerűbb román filmje pedig Tudor Giurgiu Libertate című alkotása volt.

Az ünnepségen Kiválósági Díjat vehetett át Horațiu Mălăele színész, rendező, író, karikaturista, valamint életműdíjjal ismerték el Geoffrey Rush Oscar-díjas ausztrál színész és Oliver Stone amerikai rendező, forgatókönyvíró, producer munkásságát. Geoffrey Rush az életműdíj átvételekor úgy fogalmazott: megtiszteltetés számára, hogy bármerre járt az elmúlt napokban Kolozsváron, mindenhol szeretettel fogadták.

A 22. TIFF díjazottainak teljes listája a tiff.ro honlapon böngészhető.

Borítóképen Dornaz Hajiha iráni rendező és a Transilvania Trófea. Forrás: Facebook/TIFF