Vörös helyett türkizkék szőnyeges megnyitóval startolt el a 22. TIFF

Az eseményen életműdíjat vehetett át Timothy Spall

Vörös helyett türkizkék szőnyeges megnyitóval startolt el a 22. TIFF
Péntek este hivatalosan is elkezdődött a 22. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál, azaz a TIFF: a megnyitóünnepség a hagyományokhoz híven Kolozsvár főterén zajlott, a házigazda ezúttal is Tudor Giurgiu fesztiváligazgató volt, az eső pedig csupán néhány percre köszönt be, mire a közönség többsége előkapta az esőkabátot vagy az esernyőt, már tovább is vonult. A megnyitó kiemelt momentumaként pályafutásáért életműdíjat vehetett át Timothy Spall angol színész, majd a főszereplésével készült, az ünnepségen szintén jelenlévő Hafsteinn Gunnar Sigurðsson által rendezett Northern Comfort című vígjátékkal hivatalosan is kezdetét vette a tíznapos filmözön.

Tudor Giurgiu elsősorban azt emelte ki: a TIFF sokkal több, mint filmvetítések sorozata, a TIFF ugyanis maga az ünnep. Elmondta: idén 10 nap alatt 50 országból összesen 200 filmet kínálnak megtekintésre, emellett koncertek, speciális vetítések, műhelyfoglalkozások és közönségtalálkozók színesítik a programot. A folytatásban a fesztiváligazgató lerántotta a leplet arról, miért cserélték le idén a megszokott vörös szőnyeget türkizkék színűre. Elmondta, a türkizkék szimbolikus szín, amely drámai statisztikára kívánja felhívni a figyelmet: Európa-szerte Romániában a legmagasabb a mell- és méhnyakrák okozta korai halálozás – minden negyedik nő halálát a két kór valamelyike okozza. „Ezért úgy döntöttünk, megváltoztatjuk a szőnyeg hagyományos színét, felhívva ezzel a figyelmet a megelőzésre, a szűrések és a mielőbbi diagnosztizálás fontosságára” – fogalmazott Tudor Giurgiu, kiemelve: a TIFF idén tízezer eurót adományoz a Renașterea alapítványnak, amely támogatja a romániai nőket a rák elleni küzdelemben.

Emil Boc polgármester a megnyitón hangsúlyozta: mindaz, amit ma Kolozsvár kulturális szempontból képvisel, jórészt a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválnak köszönhető. A TIFF által ugyanis a város felkerült Európa és a világ térképére, valamint elnyerte az UNESCO filmvárosa (City of film) címét is – tette hozzá. A polgármester nagy tapsot kért a közönségtől a fesztivál megvalósításán dolgozó hatalmas létszámú csapat tagjai, a szervezők és önkéntesek számára egyaránt, nélkülük ugyanis ez az élményekkel, találkozásokkal, a filmek létrejöttének kulisszatitkaiba is betekintést engedő szemle nem jöhetne létre évről évre. „A film egyike a három egyetemes nyelvnek a matematika és a zene mellett. A film révén rendelkezünk azzal az egyetemes nyelvvel, amellyel nemzetiségeken és távolságokon átívelő üzeneteket tudunk közvetíteni. A film ugyanakkor időkapszula is: tárolja a múltat, tükrözi a jelent és felkészít a jövőre” – fogalmazott Emil Boc.

Mihai Chirilov művészeti igazgató, aki a fesztiválon megtekinthető filmek kiválasztásáért felel, elsősorban a preszelekciót végző munkatársaknak mondott köszönetet, majd a verseny- és retrospektív szekciókban vetített alkotásokra, illetve különleges, restaurált filmes csemegékre hívta fel a közönség figyelmét.

A folytatásban Tudor Giurgiu a nemzetközi meghívottak kedvéért angol nyelvre váltott és röviden ismertette Kolozsvár filmtörténetét, amely – mint fogalmazott – Janovics Jenő filmstúdiójának létrejöttétől számítandó. Elmondta: a város filmkulturális öröksége előtt tisztelegve mondtak igent a Xantus Alapítvány – Xantus Gábor és Xantus Áron dokumentumfilmesek – által kezdeményezett projektre, amely révén a TIFF-házban megvalósul Románia első állandó filmmúzeuma.

A megnyitó kiemelt mozzanataként életműdíjjal ismerték el Timothy Spall angol színész pályafutását, akit mások mellett olyan ikonikus alkotásokban is láthatott a közönség, mint a Titkok és hazugságok, a Mr. Turner, A király beszéde, a Harry Potter-filmek vagy Az utolsó szamuráj, mindemellett ő az egyik főszereplője a TIFF idei nyitófilmjének. A díj átvételekor Timothy Spall elmondta: korábban soha nem járt még Romániában, de mindig szeretett volna ellátogatni ide, Kolozsváron pedig csupa elbűvölő emberrel találkozott. Elárulta, nem látta még a főszereplésével készült Northern Comfort című filmet, így a díj átvétele után kíváncsian foglalta el helyét a közönség soraiban.

Timothy Spall átveszi az életműdíjat Tudor Giurgiu fesztiváligazgatótól

Utolsó felszólalóként maga a nyitófilm rendezője, Hafsteinn Gunnar Sigurðsson lépett a mikrofonhoz, aki harmadik alkalommal vesz részt a TIFF-en, vagyis – ahogy fogalmazott – az egyik kedvenc filmfesztiválján. A kolozsvári szemlén európai premierként műsorra tűzött alkotás a repüléstől krónikusan félő emberek egy csoportjának kalandját követi végig, a rendező filmjét az ostobaság és a mélység keverékeként jellemezte a megnyitón.

A június 18-ig tartó fesztivál részletes kínálata a tiff.ro honlapon, valamint a főtéri TIFF-standnál található programfüzetekben böngészhető. Jó filmezést, Kolozsvár!

Borítóképet készítette: Fred Dwe. Fotók forrása: Facebook/TIFF (Fred Dwe, Nicu Cherciu, Vakarcs Loránd)