Hírek és tudnivalók a holnap startoló TIFF-ről

Hírek és tudnivalók a holnap startoló TIFF-ről
Mi az: holnap kezdődik és tíz napon át tele lesz vele Kolozsvár? Igen, igen, a helyes válasz a 22. kiadásához érkezett Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál, azaz a TIFF, amely megszokottan változatos filmkínálatával, világhírű meghívottaival és izgalmas kísérőrendezvényeivel fogja lázban tartani június 9. és 18. között a kolozsvári és Kolozsvár környéki filmrajongókat. Bár a tiff.ro honlapon minden fontos információ megtalálható a szemle programjával és menetével kapcsolatban, mi most csokorba szedtük az utóbbi hetek legizgalmasabb híreit zsűritagokkal, sztárvendégekkel, versenyprogramokkal kapcsolatban.

Hafsteinn Gunnar Sigurðsson izlandi filmrendező és forgatókönyvíró Confort nordic (Northern Comfort) című filmjének főtéri vetítésével nyitja meg kapuit június 9-én, péntek este a 22. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál.

A szemle Hivatalos versenyprogramjában (Competiția oficială) idén is tizenkét alkotás indul a fődíjért. Íme, a Transilvania Trófeáért versenyző filmek listája: La barbarie (Barbarii, r. Andrew Sala, Franciaország), Balaye Aseman Zire Ab (Ca peștele pe lună, r. Dornaz Hajiha, Irán), Carbon (r. Ion Borș, Moldova), Kagefabrikken (Dinastia dulce, r. Christian Lollike, Dánia), La hija de todas las rabias (Fiica mâniei, r. Laura Baumeister de Montis, Nicaragua), Banger. (Hit, r. Adam Sedlák, Csehország), Mummola (În familie, r. Tia Kouvo, Svédország), Gelditasuna ekaitzean (Liniște-n furtună, r. Alberto Gastesi, Spanyolország), Carvão (Mangal, r. Carolina Markowicz, Brazília), Noémie dit oui (Noemi zice da, r. Geneviève Albert, Kanada), Stric (Unchiul, r. David Kapac, Szerbia), Upon Entry (Viza de intrare, r. Alejandro Rojas, Spanyolország). A szemle díjait az előző évekhez hasonlóan június 17-én, szombat este adják át, a záróünnepséget pedig vasárnap este tartják Kolozsvár főterén, Wes Anderson Asteroid City című filmjének kíséretében.

Magyar rendezők a helyi versenyben

A TIFF immár több mint tíz éve támogatja a kolozsvári vagy Kolozsváron élő profi, illetve amatőr filmkészítőket, lehetőséget kínálva a szemle Helyi versenye (Competiția locală) révén, hogy nagyvásznon mutassák be a közönségnek legújabb produkcióikat. Idén a harmincegy benevezett rövidfilmből hét került a döntőbe, ezek közül pedig kettőt rendezett magyar alkotó. A szekció fődíjáért a következő rövidfilmek szállnak versenybe: Tompa Eszter Dimineața lui Oedip, Nagy Márton Hanna & Flóra, Ruxandra Bratfalean-Igna 30.03 / Treizeci martie, Ioan-Alexandru Sîrbu Circ, George Cibotariu Fără nume, Ana-Stefana Pop Numa' ceru' și pământu', valamint Dragoș Bota Să nu mergi prin mărăcini című alkotása.

A rövidfilmeket június 13-án, kedd este fél 9-től vetítik a Tisztek Házában – a belépés ingyenes, de helyfoglaláshoz kötött, részletek a tiff.eventbook.ro honlapon. Az 1500 eurós fődíjat, valamint az alkotó következő filmjének elkészítését segítő 15 ezer eurós gyártási támogatást az Irina Malcea producer, Téglás István színművész és Mihai Mincan rendező, forgatókönyvíró alkotta zsűri döntése alapján ítélik oda. A zsűri továbbá különdíját is kioszt 7 ezer euró értékű utómunka-szolgáltatás formájában, a verseny győztese pedig a Leonidas csokigyár jóvoltából egyévnyi csokoládéellátmánnyal is gazdagodik.

Északfókusz, kiválóság, meghívottak

A fesztiválon középpontba kerül Svédország, Dánia, Finnország, Norvégia és Izland gazdag, sokszínű és innovatív filmművészete: akik a felsorolt országok legfrissebb alkotásaira kíváncsiak, azoknak a Focus Nordic (Északi Fókusz) nevet viselő szekciót ajánljuk figyelmébe.

A 22. TIFF záróünnepségén Kiválósági Díjban részesül Horațiu Mălăele színész, rendező, író, karikaturista, aki a szemle programjának részeként június 17-én, szombat este 6 órától a Florin Piersic moziban lép fel Sunt un orb című előadásával. A szemle díszvendége idén Geoffrey Rush Oscar-díjas ausztrál színész lesz, akit a zárógálán életműdíjjal tüntetnek ki, emellett kiemelt meghívottként érkezik Kolozsvárra Oliver Stone amerikai rendező, forgatókönyvíró és producer, valamint Timothy Spall brit színész, akiknek szintén díjjal ismerik el életművüket.

Személyesen vesz részt a fesztiválon Michel Franco mexikói rendező is, aki a nemzetközi zsűri tagjaként érkezik a városba. A hivatalos versenyprogram zsűrijében mellette Darko Perić szerb színész, Harry Macqueen brit színész és rendező (2021-ben a TIFF-en vetítették Supernova című alkotását Stanley Tucci és Colin Firth főszereplésével), Judith State táncos, koreográfus, színésznő (akit többek között a Sieranevada, a Malmkrog, a Monștri és az R.M.N. című román filmekben láthattak a nézők), valamint Nicoletta Romeo producer, a trieszti filmfesztivál igazgatója foglal helyet.

A programról, a meghívottakról és a jegyvásárlásról minden további fontos infó elérhető a tiff.ro honlapon, valamint a fesztivál Facebook-oldalán.

Borítókép forrása: Facebook/TIFF