Halasztott kormányfőcsere a tanügyi sztrájk miatt

Halasztott kormányfőcsere a tanügyi sztrájk miatt
A kormánykoalíció megállapodott abban, hogy későbbi időpontra halasztja a kormányfőcserét. A hét elején Nicolae Ciucă miniszterelnök még arra készült, hogy pénteken benyújtja a lemondását. Ma reggel azonban a három koalíciós párt elnöke a sajtó előtt jelentette be: későbbi időpontra halasztják a miniszterelnök-cserét, mert most a tanügyi sztrájk megoldása élvez elsőbbséget. Ezt a lépést már Klaus Iohannis elnök megelőlegezte csütörtökön délután, amikor Nagyszebenben kijelentette: nem hiszi, hogy sor kerül a váltásra. Ez azért volt meglepő, mert egy nappal korábban még az államfő is arra számított saját nyilatkozata szerint, hogy május 31-ig feláll az új kormány. Tény, hogy hirtelen megváltozott az elnök és a pártok álláspontja. A tanügyi sztrájk pénteken immár ötödik napja tartott. A kormány a tanügyi kisegítőszemélyzetnek és más közalkalmazottaknak béremelést hagyott jóvá, de még távol áll a szakszervezetek kéréseinek teljesítésétől.

B. T.

A koalíciós pártelnökök sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor RMDSZ-elnök elmondta: előbb megoldják a tanügyben dolgozók problémáit, és csak azután folytatják a tárgyalásokat az új kormány felállásáról. Rámutatott arra, hogy másfél évvel ezelőtt azért vállalták a kormányzást, hogy stabilitást, kiszámíthatóságot hozzanak. „Ez alatt az idő alatt egyik kezünkkel építkeztünk, a másik kezünkkel meg sok tüzet el kellett oltani, mégis sikerült jó válaszokat adnunk az energiaválságra, a növekvő áraktól megvédtük a nyugdíjasokat. A kormány feladata a társadalom problémáinak megoldása, mindenekelőtt a tanügyben dolgozók gondjainak a megoldása” – mondta Kelemen Hunor.

Nicolae Ciucă liberális miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy pénteken kellett volna visszaadnia a megbízatását, de a helyzet ezt nem tette lehetővé, utalva ezzel a tanügyi sztrájkra. „A koalíciós partnerekkel folytatott egyeztetések után úgy döntöttem, hogy folytatjuk a tárgyalásokat a tanügyi szakszervezetekkel” – mondta a kormányfő. Hozzátette: az az egyezség született a koalícióban, hogy a tanügyi sztrájk befejezéséig tisztségben marad. Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke kijelentette, hogy amíg nem találnak megoldást a tanügyi alkalmazottak sztrájkjának megszüntetésére, addig a koalíció nem foglalkozhat a kormányfőcserével. Azt is bejelentette, hogy a leendő kormány prioritásként fogja kezelni a tanügy és az egészségügy helyzetét. Úgy vélte, hogy a kormánynak a politikai tárgyalások elé kell helyeznie a súlyos társadalmi problémák megoldását.

Közben ma elfogadta a kormány azt a sürgősségi rendeletet, amellyel a 2017/153-as bértörvényben 2022-re előirányzott szintre emeli a tanügyi kisegítő személyzet és más közalkalmazotti kategóriák fizetését. Marius Budăi munkaügyi miniszter közölte, hogy az intézkedés a bértörvény 8-as számú mellékletében foglalt közalkalmazotti kategóriákat – köztük a tanügyi és az egészségügyi kisegítő személyzetet is – érinti. 

A tárcavezető szerint a béremelést azért alkalmazzák a 8-as számú mellékletében foglalt összes közalkalmazotti kategóriára, hogy az intézkedés ne eredményezzen újabb egyensúlyhiányt a közszférában. A szaktárca közleménye emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi bérezési rendszer méltánytalanságait a készülő új közalkalmazotti bértörvény hivatott felszámolni.

A most elfogadott béremelés körülbelül 9 százalékos, ami 90 millió lej többletkiadást jelent az államháztartásnak, és összesen 65 ezer tanügyi dolgozót érint. A kormány részéről egyelőre ez az első engedmény a szakszervezeteknek, akik tegnap 25 százalékos béremelést követeltek a korábbi 15 százalék helyett. Dan Cărbunaru kormányszóvivő ma szintén arról beszélt, hogy az oktatási szakszervezetek által követelt emeléseket csak a következő bértörvényen keresztül fogják végrehajtani, nem pedig most. Addig azonban a kormány felajánl egy egyszeri támogatást, egy 2500 lejes "ösztönzőt" a tanároknak a teljes tanári pályafutásukért: ennek első 1000 lejes részét most júniusban, a második, 1500 lejes kifizetést októberben hajtanák végre. A pénz a helyreállítási alapból származik, és a tanároknak a szakmai tevékenységükre kell fordítani. A szakszervezetek ezt elutasították, és ragaszkodnak a fizetéseik 25 százalékos növeléséhez.

A tiltakozók elsősorban azt nehezményezik, hogy egy kezdő tanár nettó alapbére 2300 lej körül van, míg egy tapasztalt tanár bére sem haladja meg a 4200 lejt. A kormány egyelőre annyit közölt, hogy a béremelési követelésekre nincs fedezet. Az oktatási szakszervezetek bejelentették, hogy folytatják a sztrájkot, és kedden "hatalmas tüntetést" szerveznek a Cotroceni-palota előtt.

Borítókép: forrás - gov.ro