Ismét napirenden a kormányfőcsere

Ismét napirenden a kormányfőcsere
Ismét napirendre került a kormányátalakítás és a kormányfőcsere, miután veszített a lendületéből a tanügyi sztrájk. Sajtóértesülések szerint Nicolae Ciucă miniszterelnök péntekig kész lemondani, ha addig a pedagógusok munkabeszüntetése véget ér. A román sajtó azt is tudni véli, hogy Klaus Iohannis elnök szeretné, ha az RMDSZ kormányon maradna.

Harmadik hetébe lépett a tanügyi sztrájk annak ellenére, hogy a kormány elfogadott egy sürgősségi rendeletet a pedagógusok bérének növeléséről. A tanügyisek továbbra is elégedetlenek, viszont a kormánypártok máris arra számítanak: a héten véget érhet a sztrájk, így Nicolae Ciucă miniszterelnök lemondhat. Ehhez elsősorban az kellene, hogy a tanárok kevesebb mint fele támogassa a sztrájkot, ebben az esetben a szakszervezetek felfüggeszthetik a munkabeszüntetést. Mint ismert, a kormánykoalíció a tanárok sztrájkja miatt halasztotta el a kormányfőcserét, amelyet követően majd Marcel Ciolacu szociáldemokrata pártelnök kellene hogy legyen a következő miniszterelnök.

Politikai források szerint a pártok eltökélt szándéka, hogy a koalíciós együttműködési megállapodásban rögzített cserét levezényeljék a héten. Újdonságnak számít, hogy a román pártok, de főleg Iohannis és az ő hatására a liberálisok, barátságosabb hangnemet ütöttek meg az RMDSZ-szel szemben, és már hajlandók elfogadni azt, hogy a szövetség továbbra is legyen tagja a koalíciónak. Ehhez az is kell, hogy a szociáldemokraták ne ragaszkodjanak körömszakadtáig a közlekedési szaktárcához, amelyet a koalíciós egyezség szerint a liberálisok vehetnek át. Ezzel csökkenhet az RMDSZ-re nehezedő nyomás, hiszen ha a szövetség megtarthatja a fejlesztési minisztériumot, akkor az RMDSZ számára ez elfogadható kompromisszumot jelent, és nem lép ki a kormányból. Ugyanakkor a liberálisok még mindig szeretnék, ha több befolyásosabb minisztériumhoz jutnának a kormányátalakítás következtében.

A román pártoknak az RMDSZ-szel szembeni viszonyulásában tapasztalható változás azzal magyarázható, hogy a koalíció stabilitása nem sérül, így elkerülhetők – vagy legalábbis könnyebben  átvészelhetők – a jövő évi választási évben ki nem zárható esetleges politikai válsághelyzetek.Borítókép: Nicolae Ciucă és Marcel Ciolacu (illusztráció, gov.ro)

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

A június 9-i választásokon való részvétel fontosságát hangsúlyozták csütörtökön, Kolozsváron az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs megyei szervezeteinek elnökei. Csoma Botond, Fancsali Ernő és dr. Schwartz Róbert egybehangzóan rámutattak arra, hogy a pártok között választási versenynek akkor van helye, amikor az nem veszélyezteti a közösségi érdeket. Az európai parlamenti választásokat illetően azonban a politikai erők együttműködnek, így a magyar összefogás listájára kérik a közösség tagjainak szavazatát. Továbbá az önkormányzati választásokon, azokon a helyeken, ahol minden egyes magyar szavazat számít a magyar jelöltek választási sikere szempontjából, nem lépnek választási versenybe az erdélyi magyar pártok.
Belpol