Elmarad Dîncu számonkérése - magyarázatot várnak a minisztertől a háborúra vonatkozó kijelentései miatt

Elmarad Dîncu számonkérése - magyarázatot várnak a minisztertől a háborúra vonatkozó kijelentései miatt
Hétfőn délelőtt, nagyjából egy órán át tárgyalt a kormánypalotában Nicolae Ciucă miniszterelnök Vasile Dîncu védelmi miniszterrel. Dan Cărbunaru kormányszóvivő az egyeztetésről mindössze annyit közölt, hogy a megbeszélés egyik témája a védelmi tárca nyilvános kommunikációjának összehangolása volt a kormány hivatalos álláspontjával. Emellett pedig a NATO-tagállamok védelmi minisztereinek brüsszeli csúcstalálkozójáról beszélt a kormányfő a védelmi miniszterrel. Amint arról beszámoltunk, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) múlt csütörtökön felszólította a kormányfőt, hogy váltsa le tisztségéből Vasile Dîncut, mivel elfogadhatatlannak vélték az ukrajnai háborút illető nézeteit.

Nicolae Ciucă múlt csütörtökön közölte: amint Vasile Dîncu visszatér Romániába a NATO-tagországok védelmi minisztereinek találkozójáról, „nagyon nyíltan fog beszélni vele” az ukrajnai háborúval kapcsolatos meglátásairól. „Ez nem a kormány álláspontja, ezt nagyon világossá kell tennünk” – nyomatékosította akkor az Agerpres hírügynökség által idézett miniszterelnök.

Vasile Dîncut a képviselőházba is meghallgatásra várták hétfőn, a kormány órája keretében, hogy magyarázatot adjon a kifogásolt kijelentésekről. A hírügynökségek már hétfőn délben arról számoltak be, hogy a védelmi tárcavezető a miniszterelnökkel való tárgyalása után kétnapos, hivatalos látogatásra indult Georgiába, hivatali kollégájának, Juansher Burchuladzenak a meghívására. A védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a két tisztségviselő egyebek mellett a fekete-tengeri régió biztonsági helyzetének, valamint a kétoldali katonai együttműködés jelenlegi helyzetéről tárgyalt.

Az Agerpres közlése szerint az alsóházi meghallgatást hétfőn délután fél hatra tervezték be, az USR és a Jobboldal Ereje párt által Lucian Bode belügyminiszter ellen benyújtott egyszerű indítvány vitája utánra. Vasile Dîncut szintén az USR javaslatára hívták meghallgatásra, hogy elmondja, „miért karolja fel egyre gyakrabban a Kreml retorikáját”, és magyarázatot adjon az ukrajnai béketárgyalásokkal kapcsolatos legutóbbi nyilatkozatára, amely – az ellenzéki párt szerint – „árt” Romániának az EU-val és a NATO-val fenntartott partnerségének.

Az USR múlt csütörtöki közleményében kifejtette: elvárásuk az, hogy a miniszterelnök „oldja meg ezt a problémát”. „Vasile Dîncu nem vezetheti tovább a háborús időkben egyik legfontosabb minisztériumot” – szögezték le.

A védelemi tárcavezető egy október 8-i televíziós interjúban azt mondta, hogy a béketárgyalások jelentik az egyetlen esélyt a háború befejezésére, de „a világ országainak, a NATO-nak, az Egyesült Államoknak kell kialkudnia a biztonsági garanciákat és a békét” Ukrajna számára. Kiemelte továbbá azt is, hogy „Ukrajna egyedül nem lesz képes tárgyalni Oroszországgal, mert az ukrajnai politikai osztály jelenleg nem engedheti meg magának, hogy felvállalja (…) a területvesztést, a végül is igazságtalan területvesztést. Ez túl nagy vereség lenne a politikum számára” – fogalmazott. Hozzátette: a béketárgyalás akkor is jobb a vérontásnál, ha csak a konfliktus „befagyasztását” is eredményezné.

Ukrajna majd eldönti, „mikor, hogyan és mit tárgyal” a háborúról – jelentette ki a miniszter nyilatkozatairól múlt kedden Klaus Iohannis. Az államfő hozzátette, egyes romániai politikusoknak gyakrabban kellene tájékozódniuk az ország és az EU hivatalos álláspontjáról.