Tiltakoznak a hazai fuvarozók a napidíj megadóztatása miatt
Vissza

Tiltakoznak a hazai fuvarozók a napidíj megadóztatása miatt

Mintegy 15 százalékkal növeli a nemzetközi fuvarozással foglalkozó hazai vállalkozások tarifáit a sofőrjeik napidíjának megadóztatása - jelentette ki egy csütörtöki sajtótájékoztatón a gyulafehérvári Apulum Fuvarozói Szövetség elnöke, Dumitru Blaga.

A sajtótájékoztatón a közúti fuvarozási ágazat összesen hét munkáltatói szövetségének képviselői voltak jelen. Az ellen kívántak tiltakozni, hogy az Országos Adóhatóság (ANAF) visszamenőleg öt évre megadózza a vállalkozásaik alkalmazásában lévő hivatásos gépkocsivezetők napidíját – tájékoztat az Agerpres.

Dumitru Blaga túlkapásnak minősítette az ANAF eljárását, ami szerinte csődbe taszítja az ágazatot. Közlése szerint van olyan cégvezető, akinek büntetőkamatokkal együtt, visszamenőleg 2 millió eurót kell befizetnie az államkasszába. 'Komolyan azt gondolja valaki, hogy egy 12 kamiont üzemeltető vállalkozásnak van 2 millió eurója?' - tette fel a kérdést. Dumitru Blaga leszögezte: az intézkedés arra kényszeríti a nemzetközi fuvarozással foglalkozó hazai vállalkozásokat, hogy 15 százalékkal megemeljék a díjszabásaikat. Ez azonban szerinte azzal járna, hogy többé nem rúgnának labdába a nemzetközi fuvarozás európai piacán, ahol nagyon nagy a verseny. Az Apulum Fuvarozói Szövetség elnöke figyelmeztetett: ha az ANAF nem tesz le a sofőrök napidíjának megadóztatásáról, az ágazatban tevékenykedő cégek kénytelenek lesznek külföldre költözni. 'Nem akarjuk elhagyni az országot, de végső soron ez lesz a megoldás' - jelentette ki Blaga.

Borítókép: illusztráció


EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

EURO-2024: Német–skót ...
Ciolacu: nyomkövető bilinccsel az ...
Meghalt egy román–izraeli ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ