A kormány visszatéríti a gázolaj jövedéki adóemelésének felét a fuvarozóknak

Az üzemanyag jövedéki adója januári emelésének felével megegyező támogatásban részesítik év végéig az országban bejegyzett fuvarozókat - erről határozatot fogadott el a kormány.

Marcel Ciolacu miniszterelnök a kabinet ülésének kezdetén elmondta: miután sikerült csökkenteni a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) árát, a bukaresti kormány ezzel egy kötelezettségvállalását teljesíti a - januárban a gazdákkal együtt három hétig forgalomlassítással tüntető - fuvarozókkal szemben. A kormányfő szerint a több mint 4000 áru- és személyszállító vállalatnak nyújtandó támogatás az egész gazdaságra jótékony hatást gyakorol.

A kormány által később közzétett közlemény szerint a Romániában bejegyzett fuvarozóknak literenként 13 banit térítenek vissza a belföldön vásárolt gázolaj árából. A támogatás a 2024-es évre, és az áru- vagy személyszállításra használt 7,5 tonnánál nagyobb tömegű járművekre vonatkozik (a helyi közszállítási vállalatok kivételével), az igényléseket negyedévenként lehet leadni a közúti hatóságnál (ARR). A bukaresti kormány számításai szerint a csütörtökön megszavazott támogatás mintegy 180 millió lej (14 milliárd forint) többletterhet jelent a költségvetésnek.

A literenként 13 banis támogatás a januári jövedéki adóemelés felének felel meg.