Távmunkával nem lehet ellátni az üzleteket

Forgatókönyv a közúti áruszállítás leállására: 4. nap már teljes káosz

Távmunkával nem lehet ellátni az üzleteket
Több hónapja tart a hazai teherszállító vállalatok elégedetlensége, a kormánynak és az adóhatóságnak velük szemben tanúsított magatartása valamint az elfogadott intézkedések miatt.

Még a múlt héten több tíz teherautó sorakozott fel tiltakozásképpen Bukarestben a Victoria téren, a tüntető gépkocsivezetők elégedetlenségének fő oka az volt, hogy a napidíjat bérelemnek minősítették, és ebből kifolyólag az Országos Adóügyi Hatóság (ANAF) rögtön elkezdte kiküldeni visszamenőleg, az elmúlt öt évre vonatkozó  adó-kirovási határozatait. Radu Dinescu, a Romániai Közúti Szállítók Országos Szövetségének (UNTRR) főtitkára a Hotnews hírportálnak elmondta, több ígéretet kaptak a kormánytól arra, hogy nem növelnek rájuk vonatkozó adókat, illetve felfüggesztik az adóhatóság szerintük sok esetben visszaélésszerű ellenőrzéseit, de mindezekből semmi nem valósult meg.

A közúti áruszállítók elégedetlensége úgy tűnhet, hogy csak őket érinti, kizárólag azt az ágazatot. Ellenben ha jobban belegondolunk, az áruszállítástól igenis nagymértékben függ mindannyiunk mindennapi élete, a már megszokott jólétünk. Sőt, figyelmesebb elemzésre megértjük, hogy a közúti szállítás leállása maga után vonná több gazdasági ágazat leállását, ami teljesen felforgatná a kialakult életritmust, a gazdaság menetét. És ezzel befolyásolná a társadalmi életet teljes egészében. Nem túlzás azt állítani, hogy közúti áruszállítás nélkül leállna az élet. Elég ha arra gondolunk, ami az elmúlt időszakban Nagy-Britanniában is bekövetkezett: a hírek arról szóltak, hogy a szigetországnak legalább százezer teherautó sofőrre lenne szüksége azt követően, hogy a vendégmunkások nagy része kénytelen volt elhagyni az országot. Mivel már komoly fennakadások voltak az üzemanyag ellátásban is, kénytelenek voltak a hadsereg segítségét kérni, és a kormány katonákkal szállíttatta az üzemanyag-tartályokat a töltőállomásokhoz. Kiürültek a bevásárlóközpontok is.

Sokan nem gondolna bele abba, hogy az élelmiszereket nem lehet távmunkával az üzletekbe szállítani.   

Nyissuk ki például a hűtőszekrényt, s lássuk, mit találunk benne: tejterméket, tojást, esetleg sört, akár csokoládét is. Az éléskamrában pedig a polcokon van liszt, cukor, rizs, olaj, konzervek, stb. Ahhoz, hogy mindezek az élelmiszerek a helyükön legyenek otthonunkban, hogy tartalékoljunk belőlük, megvásároljuk az üzletekből. Az üzletekbe pedig a szállító cégeken keresztül kerülnek. Naponta szállítanak kisebb, nagyobb teherautókkal élelmiszereket, továbbá orvosságokat a gyógyszertárakba – hogy csak az alap dolgokat említsük, amire naponta szükségünk lehet. Amennyiben valamilyen fennakadás következne be – például a közúti szállító cégek tevékenységének ellehetetlenítése -, és akadozna a termékellátás az üzletekben, az előbb utóbb az árakban is meglátszana, a végső vesztes pedig ismét a vásárló lenne. A hazai gépkocsivezetők nem maradnának munka nélkül, hanem külföldre mennének dolgozni, tehát mindenképpen az ország is veszítene – hívta fel a figyelmet  az UNTRR vezetője.

Prémium tartalom

Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, jelentkezzen be!