Közlemények

Az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) 2023 decemberében hirdette meg irodalmi pályázatát vers és próza kategóriában. A pályázatot az 1998. január 1-je és 2010. január 1-je között született, állandó romániai lakcímmel rendelkező, a pályázat kiírásakor kötettel még nem rendelkező alkotók számára írták ki. A kiírók mindkét kategóriában (próza és vers) első, második és harmadik díjat osztanak, 3000, 2000 és 1500 lej összegben.
KultSzínTér
Szűcs Nelli Fedák Sári című önálló estje várja az érdeklődőket május 11-én, szombaton 19 órakor a Kolozsvári Magyar Operában. A Kolozsváron is látható előadás azzal a céllal jött létre, hogy felelevenítse a 20. század egyik legnagyobb magyar színésznőjének emlékét, megismertesse a közönséggel nem mindennapi életének részleteit, valamint elégtételt szolgáltasson személyének mindazért a méltánytalanságért, amelyben a művésznő részesült.
KultSzínTér
A majálisszezon remek alkalom a közös együttlétre és a sándorhomoki Kováts-kúria udvarának élettel való megtöltésére. A tavalyi sikeres első kiadást követően, május 11-én, szombaton 10 órai kezdettel ismét megszervezik a Tavaszi játékok a kúriánál (Spring games at the mansion) elnevezésű rendezvényt, ahol a szabadtéri programoké és a piknikezésé a főszerep a kúria hátsó udvarán.
Közhír
A Kolozsvár-Budapest repülőjáratot működtető magyar érdekeltségű Aeroexpress légitársaság sajtóközleményben arra buzdítja az érdeklődőket, hogy már most foglalják le a nyári jegyeket.
Közhír
Mihai Măniuțiu rendezésében ma, május 8-án este 8 órától mutatják be a Kolozsvári Magyar Állami Színház nagyszínpadán kialakított stúdiótérben Albert Camus A félreértés című abszurd drámáját.
KultSzínTér
Az első közös képzőművészeti kiállítása nyílt meg a MOL Tehetségtámogató díjazottjainak Kolozsváron – tájékoztatott közleményben a MOL Románia.
KultSzínTér
Az első városi táncházat 1972. május 6-án rendezték Budapesten. A kezdeményezés gyorsan terjedt a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyarság körében. A Táncház Napjának első alkalmával a szervezők ország-világ előtt kívánták népszerűsíteni a táncházat, mint szórakozási, közösségi formát.
KultSzínTér
A Kolozs Megyei Tanács hétfői rendkívüli ülésén döntöttek a kultúrával, sporttal, ifjúsággal foglalkozó civil szervezetek és egyházak támogatásáról. Az idei összeg elérte a 7,7 millió lejt.
Közhír
Április 25. és május 8-a között miniévadot tartanak a BBTE Színház és Film Karon belül működő Magyar Színházi Intézetnél. A végzős színis diákok öt előadásukat játsszák ebben az időszakban, az előadások helyszíne a Harag György Stúdióterem.
KultSzínTér
A Pro Agricultura Egyesület 2022-től csatlakozott az összmagyar gazdatársadalom legátfogóbb segítő szándékú programjához, a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem elnevezésű programhoz. A három mozzanatból álló programsorozat első ünnepi alkalmát, a búzaszentelést, április 27-én, szombaton, 11 órakor tartják a Kolozs megyei Buzában.
Közhír
A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának magyar tagozatát képviselő csapat győzelmével zárult idén a Kárpát-medence legrangosabb magyar nyelvű esettanulmány-versenye, az Országos Esettanulmány Verseny (OEV).
Közhír
Idén ismét megszervezik a XV. Szakmai Napok – Business & Law Talks szakmai konferenciát április 27-28 között Kolozsváron. A Mikó Imre Jog- és Közgazdaságtudományi Szakkollégium tizennégy éves múltra visszatekintő eseménye elsősorban az egyetemi hallgatókat szólítja meg, de eseményük nyitott minden korosztály számára.
Közhír