Zakuszka, befőtt vagy barkácsoló műhely a garázsokban

Akkut a parkolóhely-hiány, egyesek mégis két helyet foglalnak

Zakuszka, befőtt vagy barkácsoló műhely a garázsokban
Emelje fel a kezét, aki nem ismer olyan szomszédot, barátot, ismerőst, rokont vagy kollégát aki – bár rendelkezik garázzsal – mégis a tömbház előtti járdán vagy az út szélén parkolja személygépkocsiját, a járműnek szánt beton- vagy vasdobozt pedig kisműhely működtetésére, éléskamrának vagy raktárnak használja. Ezáltal az illető két helyet foglal el az amúgy is rendkívül zsúfolt lakónegyedekben: egyrészt a mintegy 6 méter hosszú és 4 méter széles garázzsal elfoglalja a meghatározott időre bérelt közterületet, másrészt a parkolóhelyet/úttestet is foglalja. Az idők során a helyhatóságok már tettek kísérletet a jelenség visszaszorítására – kisebb nagyobb sikerrel. A napokban a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal és a városi tanács hatáskörébe tartozó helyi rendőrség újabb átfogó ellenőrző akciót indított az efféle kihágást elkövetők megbüntetésére. A részletekről Marcel Bonţidean helyi rendőrfőnököt kérdeztük.

Nem újdonság senki számára, hogy Erdély fővárosában, akár a régió több településén, súlyos parkolóhely-hiány tapasztalható. Horváth Anna – jelen pillanatban tisztségéből felfüggesztett – kolozsvári alpolgármester több ízben tett kísérletet arra, hogy új parkolási rendszert vezessen be a belvárosba: azt szerette volna elérni, hogy többé ne legyenek érvényesek a bérletek a belváros területén, ezek ugyanis feljogosítják a kocsik tulajdonosait arra, hogy reggel 8-kor elfoglalják a kevés parkolóhelyek egyikét, s csak munkaidejük lejártával, 17 óra tájt szabadítsák fel azt. A különböző érdekek miatt az elképzelés nem valósult meg, a Kolozsvári Városi Tanács tagjai elvetették a javaslatot.

Kevés a parkolóház

Az évek során a kolozsvári városháza parkolóházak építésével, illetve parkolók létesítésével igyekezett enyhíteni a helyzeten. A polgármesteri hivatal mellett épült 382 férőhelyes parkolóház, illetve a Szent Mihály templom szomszédságában létrehozott sorompós parkoló enyhített valamennyire az akkut helyzeten, de nem oldotta meg. 

Nemrég a Szociáldemokrata Párt helyi képviselői felrótták Emil Boc polgármesternek, hogy a korábbi választási kampányok idején több ízben ígéretet tett új lakónegyedi parkolóházak építésére. Kiemelték: bár az évek során a helyi tanács több ízben lejmilliókat utalt ki erre a célra, az elmúlt időszakban egyetlen ilyen létesítményt sem építettek. Konkrét példa erre a hivatalosan 80 ezer, nem hivatalosan pedig 100 ezer személy által lakott Monostor negyedi Negoiu utcába tervezett parkolóház, amelyet még mindig nem sikerült felépítenie a helyhatóságnak. A városháza azt állítja, a befektetés „sínen van”, a munkálatokat nemrég elkezdték. A helyhatóság szerint nem az akarat vagy az anyagi háttér hiánya késleltette a munkálatokat, hanem az, hogy a kivitelező ellen csődeljárás folyik. Hangsúlyozzák: a Kalányos/Primăverii utca 20. szám alá tervezett parkolóház vonatkozásában már elfogadták a részletes városrendezési tervet. Ugyanakkor a diáknegyedben, azaz a Kőkert/ B. P. Haşdeu utcában építendő létesítmény esetében a helyhatóság elindította a közbeszerzési eljárást a tervezésre és kivitelezésre.

Az október 26-i tanácsülésen Emil Boc bejelentette: az önkormányzat jövőre öt föld feletti parkolóházat kíván építtetni, egyet-egyet a Mogoşoaia, a Kalányos/Primăverii, Azuga, Trotuşului és a Băiţa utcában. „Az érintett területeken jelenleg összesen 471 garázs található, ezeket lebontjuk, és legkevesebb 300 férőhelyes parkolóházat építünk minden helyszínen, tehát 471 helyett legkevesebb 1500 parkolási lehetőséget biztosítunk” – nyilatkozta a polgármester.

Megtudtuk, hogy a Kőkert/Haşdeu utcai parkolóház építési ajánlataira a napokban jár le a benyújtási határidő, a Negoiu utcában építendő parkolóház esetében az önkormányzat felbonthatja a szerződést a kivitelezővel. A Házsongárdi temető mellett magán parkolóház épül, az Egyetemi Könyvtár (BCU) környékén is parkolót építtet a könyvtár, továbbá a Heltai/Cipariu téren épülő görög-katolikus templom alá is parkolóházat építtetne a városháza, aminek érdekében már tárgyalásokat folytattak az egyházzal.

Kocsi helyett savanyúság a garázsban

A kolozsvári városházán nagyon ismerős a jelenség: a lakónegyedekben található garázsokban sok esetben barkácsoló műhely működik, mások pedig ahelyett, hogy itt parkolnák kocsijukat, a rendszerint a 6 méter hosszú és 4 méter széles beton- vagy vasdobozban éléskamrát vagy raktárat rendeztek be.

– A szomszédom évek óta ezt csinálja. Bár több ízben feljelentettük, a hatóságok tehetetlennek bizonyultak. Azt állítják, képtelenek ellenőrizni, ki, mire használja a garázst. De hát mi lefényképeztük, hogy a kocsija a tömbház előtt vesztegel, míg ő káposztás és krumplis zsákokat hord ki a kis helyiségből. Azt mondták, adott pillanatban rajtaütésszerű akciót hajtanak majd végre. Ez nevetséges lesz, de ha nincs más megoldás, hát tegyék ezt! – nyilatkozta a Szabadságnak egy neve elhallgatását kérő férfi.

Városházi forrásokból megtudtuk: a napokban a helyi rendőrség átfogó ellenőrzési akciót indított annak érdekében, hogy lefüleljék azon garázstulajdonosokat, akik nem rendeltetésszerűen használják a helyhatóságtól bérelt közterületet. – A garázs rendszerint valóban a polgárok magántulajdona, az alattuk levő telek viszont szinte minden esetben az államé – nyilatkozta a Szabadságnak egy városházi alkalmazott.

Az ügyben megkerestük Marcel Bonţideant, aki augusztustól az önkormányzat hatáskörébe tartozó helyi rendőrség vezetője. – Egyelőre félszegen zajlik az akció, ugyanis a rengeteg más feladat miatt kevés helyi rendőr marad e feladatra. Az elkövetkező hetekben felgyorsítjuk a dolgot, s a sajtó rendelkezésére bocsátjuk az ehhez kapcsolódó, szükséges információkat – nyilatkozta a Szabadságnak Bonţidean.

Arra a kérdésre egyelőre nem tudott válaszolni, a kékruhások milyen módszerekkel győzik majd meg a garázsok tulajdonosait, hogy kinyissák nekik az ajtót. – Ne aggódjon, megtaláljuk mi a módszert – tette hozzá sokat sejtetően a belügyminisztériumhoz tartozó kolozsvári rendőrfelügyelőség volt parancsnoka.

Nem hivatalos, becsült adatok szerint a garázsok tulajdonosainak 25–30 százaléka nem rendeltetésszerűen használja a városházától bérelt közterületre épített struktúrát. Mi több, lapunknak olyan esetekről is van tudomása, hogy a parkolóhelyek bérlői úgyszintén az út szélén parkolják személygépkocsijukat, a városházától potom összegért – évi 65 lejért –bérelt helyet pedig havi 30 lejért mások rendelkezésére bocsátják.

A hatályos törvények, illetve a Kolozsvári Városi Tanács határozatai alapján mind a garázs, mind a parkolóhely nem rendeltetésszerű használata kihágást jelent, és ilyen esetben érvényteleníthetik a kedvezményezett bérletét.
promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Ezekben a napokban emlékezünk arra, hogy idén 25 esztendeje annak a történelmi látogatásnak, amelyet Szent II. János Pál pápa tett 1999. május 7–9. között Romániában. Személyében első ízben látogatott el Krisztus földi helytartója, a katolikus egyház feje többségében ortodox vallású országba.
Közhír