Óvintézkedések mellett kezdődhet a kampány

Óvintézkedések mellett kezdődhet a kampány
Pénteken kezdődik a helyhatósági választásokat megelőző kampány, amely idő alatt a polgármesteri, megyei tanácselnöki, valamint helyi és megyei önkormányzati képviselői tisztségért induló jelöltek megpróbálják meggyőzni a választókat, hogy szavazzanak bizalmat nekik szeptember 27-én – közölte az Agerpres hírügynökség. A választási kampány szeptember 26-án reggel 7 órakor ér véget.
A koronavírus-járvány miatt idén szigorú óvintézkedések mellett zajlik a választási korteshadjárat. A kormány és az Állandó Választási Hatóság (AEP) szabályokat állított fel a jelöltekkel és azok kampánystábjának tagjaival kapcsolatba kerülő választópolgárok egészségének védelme érdekében.

Ludovic Orban miniszterelnök korábban kijelentette: a kampányeseményeken kötelező lesz a védőmaszk használata, korlátozni fogják a résztvevők számát, a voksolás napján pedig öt-öt maszkkal látják el a szavazóbiztosokat.

Szerdán Klaus Iohannis államfő a helyhatósági választásokat megelőző kampány alatt és a szavazás napján érvényes szabályokkal kapcsolatos tájékoztató kampány indítását kérte a kormánytól.

Az elnök rámutatott: a kormány és az AEP által kidolgozott procedúrák célja lehetővé tenni az állampolgárok számára a szavazás lehető legbiztonságosabb körülmények közötti lebonyolítását, valamint a jelöltek és programjaik megismertetését.

A vonatkozó törvény értelmében a választásokon részt vevő jelölteknek, politikai pártoknak, választási szövetségeknek és a polgároknak jogukban áll szabadon kinyilvánítani véleményüket a különféle nagygyűléseken, illetve a televízió, a rádió, az írott sajtó és más tömegtájékoztatási eszközök révén. Katonai létesítmények területén, iskolákban és egyetemeken tilos kampányrendezvényeket szervezni. Ugyanakkor a kampány alatt tilos a diszkriminatív tartalmú vagy gyűlöletre és intoleranciára uszító üzenetek terjesztése.

A törvény azt is előírja, hogy a polgármestereknek kötelességük kijelölni a plakátolóhelyeket, továbbá minden párt és választási szövetség egyetlen, legtöbb 500 mm x 350 mm-es plakátot helyezhet el egy pannón. Tiltja a törvény az olyan választási plakátokat, amelyek színkombinációja vagy más grafikai elemei Románia vagy más állam nemzeti szimbólumait idézik.

A jelenleg tisztségben levő helyi választott tisztségviselők mandátuma eredetileg júniusban lejárt, mivel azonban akkor a járványhelyzet nem tette lehetővé, hogy biztonságos körülmények között megtartsák a választásokat, november 1-ig meghosszabbították megbízatásukat.
promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Belpol
A június 9-i választásokon való részvétel fontosságát hangsúlyozták csütörtökön, Kolozsváron az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs megyei szervezeteinek elnökei. Csoma Botond, Fancsali Ernő és dr. Schwartz Róbert egybehangzóan rámutattak arra, hogy a pártok között választási versenynek akkor van helye, amikor az nem veszélyezteti a közösségi érdeket. Az európai parlamenti választásokat illetően azonban a politikai erők együttműködnek, így a magyar összefogás listájára kérik a közösség tagjainak szavazatát. Továbbá az önkormányzati választásokon, azokon a helyeken, ahol minden egyes magyar szavazat számít a magyar jelöltek választási sikere szempontjából, nem lépnek választási versenybe az erdélyi magyar pártok.
Belpol