Japánban tesz hivatalos látogatást Klaus Iohannis

Japánban tesz hivatalos látogatást Klaus Iohannis
Az Agerpres különtudósítójának jelentése szerint Klaus Iohannis államfő ma elkezdte hivatalos látogatását Japánban, elsőként Ocudzsi Hidehisza, a japán felsőház elnöke fogadta a Tanácsosok Házának székhelyén.

A találkozó elején a román államfő rendkívül fontosnak nevezte a látogatást, rámutatva, hogy több dokumentumot is alá fognak írni, amelyek közül kiemelte a kétoldalú együttműködést a stratégiai partnerség szintjére emelő közös nyilatkozatot.

A japán felsőház elnöke szintén hangsúlyozta a két ország közötti kétoldalú kapcsolatok elmélyítésének fontosságát.

Ocudzsi Hidehisza Oroszország Ukrajna elleni háborújáról is beszélt, leszögezve, hogy a nukleáris fenyegetés még nem szűnt meg. Értékelte ugyanakkor a Románia Ukrajnának és az ukrán menekülteknek nyújtott támogatását.

Az államfő küldöttségében Bogdan Aurescu külügyminiszter, Cseke Attila fejlesztési miniszter, Luminiţa Odobescu, Daniela Bârsan és Cosmin Marinescu elnöki tanácsadók, valamint Ovidiu Dranga, Románia japán nagykövete vesz részt.

Kedden megbeszélést folytat Naruhito császárral, majd Kisida Fumio miniszterelnökkel találkozik, akivel aláírják a kétoldalú együttműködést a stratégiai partnerség szintjére emelő közös nyilatkozatot.