Izrael kiürítteti a Gázai övezet északi részét

A terroristák állítólag a házak alatti alagutakban rejtőznek

Izrael kiürítteti a Gázai övezet  északi részét
Izrael kiürítteti a Hamász alagútrendszere fölött a Gázai övezet északi részét – jelentette be Daniel Hagari katonai szóvivő péntek reggel. Az övezet északi részén élőknek, köztük Gázaváros lakóinak, mintegy 1,1 millió embernek huszonnégy órán belül dél felé, Egyiptom irányába kell menekülnie, mert a terroristák a házak alatti alagutakban rejtőznek.

A rendkívül sűrűn lakott Gázaváros evakuálására a lakosság biztonságára hivatkozva szólítottak fel, mert a Hamász terroristái a civilek otthonai és polgári területek alatti alagutakban bujkálnak, ahol az izraeli hadsereg jelentős hadműveleteket kíván végrehajtani a következő napokban. A Hamász propagandának nevezte a felhívást, és utasította a lakosokat, hogy ne hallgassanak a kiürítési felszólításra.

„Minden csatornán keresztül küldjük a hadsereg üzeneteit, és tudjuk, hogyan érhetjük el őket. Még mindig van áram, hogy ezek az üzenetek mindenkihez eljussanak” – mondta Daniel Hagari a gázai lakosok értesítéséről. A gázaiakat arra szólították fel, hogy költözzenek át az övezetben található Vádi Gáza folyó déli oldalára. Hagari szerint az evakuálás több napig is eltarthat.

A háborúban eddig 258 izraeli katona esett el, akiknek családját már értesítették. Az elmúlt napon hatezer bombát lőttek ki az övezet felett az iszlamista terrorista vezetők likvidálására és létesítményeik lerombolására, mintegy hétszázötven katonai célpontot támadott az izraeli légierő.

Az ENSZ tiltakozott az evakuálási felszólítás ellen, majd a Palesztinai Menekültügyi Ügynökség (UNRWA) bejelentette, hogy műveleti központját és a nemzetközi személyzetet áthelyezte az övezet déli részére a közepéről.

Vitathatók a gyermekek meggyilkolásáról szóló hírek 

Joe Biden amerikai elnök azt mondta, hogy megerősített képeket látott terroristákról, akik gyermekeket fejeznek le Dél-Izraelben, miután jelentések szerint akár negyven csecsemőt is lemészárolhattak a hétvégén a Hamász által uralt Gázai övezet közelében. A Fehér Ház azonban később cáfolta az elnök állítását.

„Soha nem gondoltam volna, hogy megerősített képeket fogok látni terroristákról, akik gyermekeket fejeznek le” – mondta a 80 éves Biden szerdán a Fehér Házban a zsidó szervezetek vezetőinek.

A Fehér Ház szóvivője – a The Washington Post szerint – azonban később mindezt tisztázta, kijelentve, hogy sem az elnök, sem amerikai tisztviselők nem láttak ilyen képeket, és azt sem tudták megerősíteni, hogy a lefejezett gyermekekről szóló jelentések valósak-e. A Fehér Ház egyik magas rangú nemzetbiztonsági tanácsadója közvetlenül az eseményt követően újságíróknak azt mondta, hogy ő nem látta azokat a képeket, amelyekre Biden utalt.

Mint ismert, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szóvivője szerdán a CNN-nek azt mondta, hogy csecsemőket és kisgyermekeket találtak lefejezve Kfar Aza településen. Az izraeli miniszterelnök ezzel kapcsolatban egy szörnyű képet is megosztott az X-oldalán, amelyen egy véres gyermekágy látható. Benjámin Netanjahu bejegyzésében azt írta: „A Hamász rosszabb, mint az ISIS.”

Az izraeli hírforrások szerint egy gázai határhoz közeli településen a Hamász néhány óra leforgása alatt csaknem száz embert gyilkolt meg, köztük csecsemőkorú gyermekeket. Az izraeli védelmi erők szóvivője azonban azt nyilatkozta a The Intercept amerikai hírportálnak, hogy „hivatalosan nem tudjuk megerősíteni, de feltételezhető, hogy megtörtént, és hihetünk a jelentésnek”. Eközben Yossi Landau, az izraeli Zaka önkéntes civil vészhelyzet-elhárító szervezet tisztviselője a CBS Newsnak viszont azt mondta, hogy személyesen látta a lefejezett gyermekek és csecsemők holttestét.

Késeléses gyilkosság történt egy francia iskolában

Késsel támadt péntek délelőtt egy férfi az észak-franciaországi Arras egyik gimnáziumában; egy tanár meghalt és további két ember, egy másik tanár súlyosan, valamint egy konyhai alkalmazott könnyebben megsérült – közölték rendőrségi források. A francia terrorelhárítási ügyészség terrortámadás miatt indított vizsgálatot. A támadót a rendőrség előállította – jelezte az X-en Gérald Darmanin belügyminiszter. A merényletben egyetlen diák sem sérült meg – közölte a rendőrség.
A France Info hírrádió rendőrségi forrásokra hivatkozva úgy tudja, hogy a támadó az iskola egyik volt tanulója, s szerepel a titkosszolgálatoknak a közbiztonságra veszélyes emberek nyilvántartásában. A rádió azt is közölte, hogy a támadó testvérét is előállították. A France2 közszolgálati televízió szerint a támadó csecsen nemzetiségű. A BFM hírtelevízió úgy értesült, hogy a gyanúsított a támadáskor azt kiállította, hogy Allahu Akbar.

A támadásról készült és a francia televíziókban bemutatott felvételeken látható, hogy többen is megpróbálták feltartóztatni a késelőt. Egyikük, a gimnáziumban tanító egyik filozófiatanár, a France2 köztelevízióban elmondta: a késsel hadonászó férfi megkérdezte, hogy milyen tanár, és hogy tanít-e történelmet. Benyomása szerint a merénylő kifejezetten történelemtanárokat akart ölni.  

A nemzetgyűlés bejelentette, hogy az áldozatokkal való szolidaritás jegyében felfüggeszti a munkáját. Emmanuel Macron államfő és Gabriel Attal oktatási miniszter délután a helyszínre látogat.