Felavatták az új kertészeti kutatóintézetet

Felavatták az új kertészeti kutatóintézetet
Dacian Cioloş miniszterelnök és több tárcavezető jelenlétében adták át ma a kolozsvári Mezőgazdaságtudományi és Állatorvosi Egyetemnek (USAMV) alárendelt Erdélyi Gyümölcstermesztési Kutatóintézetet.

A négyemeletes épület 9732 négyzetméteren terül el, 46 laboratórium, 23 raktárhelyiség, 35 irodahelyiség, konferenciaterem, könyvtár és adatbank, belső melegházak találhatók benne. Az itt elvégzett kutatások haszonélvezői az egyetem hallgatói és oktatói, illetve a hazai és külföldi kutatók mellett maguk a gazdák és a mezőgazdasági vállalkozások, amelyek számára tanácsadással, receptekkel, minőségellenőrzéssel stb. szolgál az intézet. A beruházás összértéke 62 millió lej, amelynek nagy részét – 42 millió lejt – európai uniós támogatásból biztosították.

Dacian Cioloş miniszterelnök azt sugallta a mezőgazdasági és kertészeti szakembereknek, hogy működjenek együtt az IT-szektorral.

Beszédében hangsúlyozta: Kolozsvár kivételes potenciállal rendelkezik az IT terén, neki pedig meggyőződése, hogy az agrár-élelmiszeripari szektorban is forradalmi újításokat lehet bevezetni ennek segítségével.

– Arra van szükség, hogy az agrár-élelmiszeripari potenciált minél inkább felhasználjuk, lépjünk be a mezőgazdaság és a gyümölcstermesztés új fejlődési szakaszába. Vannak országok, amelyek megelőztek bennünket ebben, innovációra van szükségünk, új szakaszba kell lépnünk, bátorság kell, hogy olyan dolgokat csináljunk, amelyeket mások nem tettek még meg, így tudunk előrelépni. Fontos, hogy ez a mostani beruházás minél hamarabb éreztesse hatását a mezőgazdaságban és a gyümölcstermesztésben is. A kormány támogatni fogja azokat, akik újítani tudnak – mondta el a megnyitón a miniszterelnök.

A kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem keretében átadott kutatóintézet a legnagyobb ilyen típusú az országban. A létesítményben megtalálhatók a legfontosabb kertészeti területeknek szentelt terek, amelyek a legmodernebb szabványok szerint képesek otthont adni a kutatói tevékenységnek, konferenciáknak, és lehetővé teszik az országos és nemzetközi rendezvényeken való részvételt.

  – Amikor a Kertészeti Kar elsőéves hallgatója voltam, az akkori rektor létre akart hozni egy laboratóriumot, ahol vírusmentes növényeket termesztettünk volna. Ez az egyetem most már meg tudja ezt valósítani, mivel egyáltalán nem hasonlít arra, ami 1994-ben volt, amikor végeztem.  Remélem, hogy ez a befektetés túlhaladja Kolozsvár és Erdély hatósugarát – folytatta a kormányfő.

Az átadón a kormányfő mellett Mircea Dumitru oktatási miniszter is jelen volt.

 – Ez az intézet teljesíti a szakterületben folyó kutatás legkorszerűbb kívánalmait. Az egyetem bebizonyítja azt, hogy a tudományos kutatás nem csak fontos, hanem életbevágó. Meg kell oldani az oktatásban folyó válságot, mert ha nem, ennek hosszú távon érezhetjük majd a hatását. A jól működő gazdaságokban az oktatás a haladás záloga.  Nemcsak számbeli növekedésre, hanem az egyetemek hatékonyságára is szükség van. Az oktatás terén az innováció követelmény, szemben a mennyiségi növekedéssel. Az oktatás és az innováció kölcsönösen hat egymásra – nyilatkozta az eseményen Mircea Dumitru.

Cornel Cătoi, az USAMV rektora kifejtette: az itt kikísérletezett megvalósításokat a volt Palocsay-állomáson ültetik majd életbe.  Az új létesítményben két, európai szabványoknak megfelelő melegházat, génbankot hoznak majd létre, és több mint 500 főnyi, szakképzett személyzetet alkalmaznak.

– A 9700 négyzetméteres épület 36 hónap alatt készült el az eredeti 20 helyett, mivel az építtetővel gondok akadtak a munka során. A háromszintes épület alagsorában a mezőgazdasági gépeket helyezik majd el.  Felépült egy díszterem, ami eredetileg nem is szerepelt a tervekben. A közeli gyümölcsösben 100 géntípus található a világ minden tájáról, de rendelkezik vihar- és fagyvédő berendezéssel is – mutatta be Doru Pamfil igazgató az új kutatóintézetet, amelyben növénygenetikával és -nemesítéssel, mikrobiológiával, virágkertészettel, tájépítészettel, díszfa-, zöldség-, gyümölcs-, szőlőtermesztéssel, kertészeti termékek technológiájával, talajjavítással stb. fognak foglalkozni.
promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Ezekben a napokban emlékezünk arra, hogy idén 25 esztendeje annak a történelmi látogatásnak, amelyet Szent II. János Pál pápa tett 1999. május 7–9. között Romániában. Személyében első ízben látogatott el Krisztus földi helytartója, a katolikus egyház feje többségében ortodox vallású országba.
Közhír