Új helyszínnel bővült a Torockószentgyörgyi Gazdanap idei kiadása

Új helyszínnel bővült a Torockószentgyörgyi Gazdanap idei kiadása
A hagyományteremtő szándékkal immár harmadik alkalommal megrendezett Torockószentgyörgyi Gazdanap célja a betakarítás és a jól elvégzett nyári mezei munkák megünneplése volt. A kiváló hangulatú, tartalmas rendezvény szervezésébe idén a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete, a Pro Agricultura Egyesület és a Szilas Egyesület mellett a Duna-Ház is bekapcsolódott.

A Duna-Ház adott otthont a III. Torockószentgyörgyi Gazdanap nyitó rendezvényének szeptember 15-én. Dániel Lajos marosvásárhelyi kertészmérnök a gyümölcsfák metszéséről és ápolásáról, Debreceni József kolozsi gépészmérnök a forgatás nélküli gazdálkodásról, Csíki Gyula csombordi kertészmérnök rózsákról és facsemetékről tartott előadást, a szatmárnémeti Kovács Ottó állatorvos pedig, nem utolsósorban, Mező-gazdálkodj okosan! címmel tartott hasznos tudnivalókban gazdag előadást. A bemutatókat vetítések,majd közös beszélgetések tették interaktívvá.

Szombaton, szeptember 16-án a torockószentgyörgyi Rudnyánszky-kúriaparkjában illetve a Brassai Sámuel Művelődési Házban folytatódott a gazdanapok programja kötetlen, szabadtéri rendezvény formájában. Egész nap helyi termékek vására, tombola, állatsimogató és természetesen torockószentgyörgyi finomságok várták az érdeklődőket. Az utánozhatatlan helyi ízeket Deák Katalin töltött káposztája képviselte, amivel a fellépőket kínálták meg, a többi résztvevő pedig a Deák Zsiga, Klocza Béla, Bona Zsolt tanácsosok, és a Kiss Mihály illetve Varga András csapat által készített különféle pörkölt közül választhatott.

A résztvevőket a rendezvény ötletgazdái, Deák Tímea és Rácz Lóránd fiatal torockószentgyörgyi agrármérnökök köszöntötték, akik elmesélték, hogyan fogant meg néhány évvel ezelőtt aratás közben a gazdanap gondolata.

Köszöntőbeszédet mondott Deák-Székely Szilárd Levente, Torockó polgármestere, aki a gazdanap közösségformáló erejét emelte ki és ismertette a községben megnyert pályázatok aktuális helyzetét, valamint Vincze András, Fehér megye alprefektusa, aki a fiatalok pozitív hozzáállását hangsúlyozta. A rendezvényt Florin Roman és Alin Ignat parlamenti képviselők, Dan Popescu, Fehér megye tanácsának menedzsere valamint neves szakemberek és néhány magyarországi baráti kör tagjai tisztelték meg jelenlétükkel.

A programban beígért traktoros felvonulás elmaradt, megtartották viszont a mezőgazdasági gépek kiállítását, majd Felvinc és Torockószentgyörgy focicsapatainak drukkolhattak a nézők, akik barátságos mérkőzést játszottak, amely a házigazdák javára dőlt el.

A színpadra elsőként a helyi Szilas Néptánccsoport lépett, ezt követően a helyi óvodások és kisiskolások fellépése színesítette a programot, akik Szabó Emőke óvónő és Varga Melinda tanítónő irányításával újból bebizonyították, hogy tehetséges utánpótlásra lehet számítani a településen. Őket a Magyarpéterfalvi Hanga Néptáncsoport és a Bagói Hagyományőrző Együttes követte, majd fellépett a Csíkszeredai Sárga Rózsák dalcsoport is, akikkel régebbi kapcsolatot ápolnak a községbeliek.

A színpadi produkciók sorába tombolázást iktattak a szervezők, amelyen természetesen helyi termékeknek és a mezőgazdasághoz kapcsolódó nyereményeknek örvendhettek a szerencsések. A jó hangulat a    csíkszentgyörgyi Székely Góbék humortársulat produkcióján érte el a tetőfokát.

Késő délután a legfiatalabb korosztály újra bekapcsolódhatott az eseménybe, amikor a Duna-Ház rendszeres előadója, Szabó Enikő mesemondó, pedagógus mondott alkalomhoz illő esti mesét a tábortűz mellett. Az élőszóval, ízesen előadott mese nemcsak a gyerekeknek, hanem kísérőiknek is kellemes élményt nyújtott. Az esti koncertezők a közkedvelt magyarlapádi HóHányók zenekar és DJ Veress voltak.

A III. Torockószentgyörgyi Gazdanap a vasárnap délelőtti református istentisztelettel ért véget, amelyen Lőrincz Konrád lelkipásztor szolgált. A program támogatói a Bethlen Gábor Alap, az RMDSZ, valamint egyenlő arányban a helyi és a megyei önkormányzatok voltak, természetesen a helyi gazdák is érdemben hozzájárultak a rendezvény sikeres megvalósulásához.

Borítókép: BAKK SZABOLCS