Magyar Napok Bethlenszentmiklóson - másodszor

Magyar Napok Bethlenszentmiklóson - másodszor
A szabadság csak akkor ér valamit, "hogyha tudod, hogy honnan jössz, mire támaszkodj, miből táplálkozz, épp ezért nem szabad lemondani a gyökerekről, hagyományokról" - mondta Kelemen Hunor szombaton Bethlenszentmiklóson.

Az RMDSZ elnöke a 2. Bethlenszentmiklósi Magyar Napokon vett részt a Fehér megyei szórványtelepülésen. Ünnepi beszédében rámutatott, hogy a rendezvény megerősíti az itteni magyar közösséget. Hozzátette: közösségről beszél, nem egyének halmazáról, mivel a közösség több annál. A többletet a múlt, a történelem, a hagyomány, a nyelv, a kultúra, a kereszténység, a vallás adja - sorolta a politikus. Ezen értékek nélkül a közösség szétesik, és széteső közösségeket látni szerte a világban, szerte Európában, ahol az egyének elveszítették a gyökereiket, keresik a kiutat, a továbblépés lehetőségét - mondta.

Kelemen Hunor: a szabadság csak akkor ér valamit, "hogyha tudod, honnan jössz"
"Az a világ, amely gyökerek nélkül szabaddá tesz, tulajdonképpen rabszolgává tesz. A szabadság csak akkor ér valamit, hogyha tudod, hogy honnan jössz, mire támaszkodj, miből táplálkozz" - figyelmeztetett Kelemen Hunor. Rámutatott: ahogy a fa elszárad és nem hoz gyümölcsöt gyökerek nélkül, úgy a közösség sem marad meg. "Egy ilyen napon, egy ilyen szórványközösségben, mint a bethlenszentmiklósi is, ez a legfontosabb üzenet: a hagyományokat, a gyökereket ne engedjük el. Ne engedjük el azt a tápláló szövetet, azokat az erőket, amik a múltból jönnek, és akkor meg lehet maradni" - mondta. Úgy értékelte, ehhez kell egy erős egyház, a keresztény értékekbe vetett hit, iskola és kultúra. Ha ezek megvannak, minden nehézség ellenére sikerül megtalálni a helyes utat, ezekre lehet támaszkodni - összegzett.

Az RMDSZ elnöke szerint a Bethlenszentmiklósi Magyar Napokhoz hasonló rendezvények szerepe megmutatni, hogy ahonnan jövünk nem elfelejthető, nem elfelejtendő, egyénként ez az örökség segít eligazodni a világban. Ezért az RMDSZ mindig támogatni fogja a szórványközösségeket, a szórványban zajló építkezést - ígérte.

Az idén kétnaposra bővült Bethlenszentmiklósi Magyar Napok 

Kelemen Hunor megköszönte Szépmező község román polgármesterének jelenlétét, rámutatva, hogy partnerekre mindig szükség van. Elmondta, meggyőződése, hogy Erdélyben a románok és a magyarok számára is van jövő.

Az idén kétnaposra bővült Bethlenszentmiklósi Magyar Napok pénteken kezdődtek. Bodoczi Annamária főszervező, a Jövőnk a Szórványban egyesület elnöke szerint ez "jó példa arra, hogy egy kisebb kezdeményezés a szórványban szikraként tud hatni, és megmozgatja az egész közösséget, a falut, a környéket."

A program a magyar kultúra, identitás megőrzése mellett felmutatja a falu értékeit, az életerős magyar közösség munkáját. Pénteken filmvetítéseket tartottak, a helyi néptánccsoportok és a Bekecs Néptáncegyüttes lépett színpadra.

Szombaton az ökumenikus istentisztelet után Kósa András, a bukaresti Liszt Intézet vezetője nyitotta meg a Budapest, a 2000 éves fürdőváros című kiállítást. Csoma Botond parlamenti képviselő is felszólalt, hangsúlyozva, hogy az egyesület a Liszt Intézet támogatásával olyan kulturális élményeket biztosít, melyekhez a szórványbeli magyarok másként nem juthatnának hozzá.

Szombaton délután a szabadtéri helyszínen a Kolozsvári Magyar Opera művészei és Vizi Imre előadóművész lépett fel.

A 2019-ben alakult Jövőnk a szórványban egyesület kulturális és oktatási rendezvények szervezésével igyekszik fellendíteni a bethlenszentmiklósi magyar közösség életét, működteti a magyar közösségi házat. Az unitárius egyháznak visszaszolgáltatott ingatlant a magyar kormány és az RMDSZ támogatásával, illetve magánadományokból sikerült felújítani.

Az egyesület a 15. unitárius templom tornyában 2019-ben történt tűzeset után - melyben a harangok is megrepedtek -, egy harangot is beszerzett a közösségnek a magyar kormány támogatásával.

A Fehér megyei Bethlenszentmiklóson a 2021-es népszámlálási adatok szerint közel 600 magyar él.

Fotók: RMDSZ