Basa

Emese

Sajtótájékoztató keretében hozták nyilvánosságra a megye legnagyobb magyar rendezvényének programját és célkitűzéseit. A nyolcadik alkalommal megszervezésre kerülő eseményt június 19. és 23. között tartják, a fő helyszín ezúttal is a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium lesz.
Közhír
A népi gyermekjátékok varázsa és öröme lengte be a levegőt szombaton Magyarlapádon, ahol minden eddiginél több, Fehér megyei magyar alsó tagozatos csoport kapcsolódott be a „Körbe, körém, gyermekek!” elnevezésű programba.
Közhír
Az új rendezvény meg a gyönyörű tavaszi napsütés mágnesként vonzotta szombaton a kirándulókat Torockóra. A friss levegőn és a páratlan környezetben a családok, iskolás- és baráti csoportok szemmel láthatóan nagyon jól érezték magukat.
Közhír
Erdélyben nincs más olyan település, amelyik annyit szenvedett volna, mint Nagyenyed, a dél-erdélyi magyarság egyik legfontosabb egykori központja. Története során három alkalommal szinte teljesen elpusztult, de legkevesebb kétszer ennyi, jelentős károkat okozó támadás érte. Konok akarattal azonban a város lakossága mindannyiszor újjáépítette. Az egyik legsúlyosabb veszteség 1704 virágvasárnapján érte a várost, erre emlékezett vasárnap, március 24-én a helyi református egyházközség.
Közhír
Fehér megyében, Torockón a március 15-i rendezvény egyik fő mozzanatát az iskola névadójára való emlékezés jelentette, amelynek apropóját Sebes Pál (1786-1864) rektor halálának 160. évfordulója adta. Szombaton Magyarlapádon folytatódott a március 15-e tiszteletére megrendezett emlékünnepség-sorozat, színpompás néptáncfesztivállal.
Közhír
Nagyenyed haladó szellemű polgársága nagy örömmel fogadta a forradalom kitörésének hírét, mit sem sejtve arról, hogy néhány hónap múlva kő kövön nem marad a városban.
Közhír
Március második hétvégéjén egészségügyi tájékoztatással, ingyenes mellrákszűréssel, nőszövetségi találkozóval és hangulatos koncertekkel szólították meg a szebbik nem képviselőit.
Közhír
Csodálatos természet, páratlan építészet, élő néphagyomány – és mindezek az adottságok sikeresen fonódnak egybe a sokak által ma Erdély legszebb falujának tartott hajdani bányavároskában, Torockón, ahol a farsangtemetést, a több száz éves vidám téltemető szertartást a helyiek igyekeznek változatlan formában megtartani. A hétvégi torockói farsangtemetés idén is számos érdeklődőt vonzott, a szervezők ezúttal kulturális, családbarát és a turizmust népszerűsítő programokkal társították a hagyományos népszokást. Ez alkalommal bemutatták a torockószentgyörgyi vár megmaradt részeinek a restaurálási programját is, a munkálatokat már idén tavasszal elkezdik, a kivitelezés határideje 2025 októbere. Annak apropóján pedig, hogy a turizmust népszerűsítő országos listán Torockót első helyre tették, mi is elkészítettünk egy tízpontos rangsort a település egyedi, ritkaságszámba menő érdekességeiről, különlegességeiről.
Közhír
A Fehér megyei RMDSZ és a Dr. Brendus Gyula Egyesület által szervezett sportverseny minden évben egyik legkedveltebb esemény a környéken.
Sport
A nagyenyedi ősi alma mater adott otthont 2024. február 23. és 24. között az Erdélyi és Királyhágómelléki Református Kollégiumok XXIII. Bibliaismereti Vetélkedőjének. A rendezvény az Erdélyi Református Egyházkerület és a nagyenyedi Bethlen Gábor Alapítvány támogatásával valósult meg.
Közhír

A Bethlen Gábor Kollégiumban több évszázados hagyománya van az önképzésnek. Az első próbálkozások szorosan kötődnek az Aranka György által 1791-ben kezdeményezett nyelvművelő társaság megalakulásához, hiszen még abban az évben a kollégiumban – Thoroczkay Pál vezetésével – egy diákcsoport vállalkozott az anyanyelv művelésére, majd színjátszó kört is alakítottak.

Közhír
A bukaresti Romexpoban szervezett országos turisztikai vásáron, február 15-én, csütörtökön vette át Torockó polgármestere, Deák-Székely Szilárd Levente a Turisztikai Újságírók és Írók Nemzetközi Szövetségének (FIJET) romániai fiókja által odaítélt címet. A szövetség az ország elsőszámú turisztikai célpontjának tekinti 2024-ben a Székelykő lábánál fekvő gyönyörű települést.
Közhír