Erdélyben is otthon volt a Fradi

Fehér megye szórványmagyarságát is meglátogatták a sportolók

Erdélyben is otthon volt a Fradi
A magyar bajnoki címvédő Ferencváros Torna Club (FTC) női labdarúgócsapata az UEFA Női Bajnokok Ligája első selejtezőkörének gyulafehérvári minitornáján, szeptember 6-án, az elődöntőben büntetőpárbajjal eldőlt mérkőzésen sajnos kikapott az izraeli Kiryattól, így hamar eldőlt, hogy nem juthat tovább. A vetélkedőn kívül azonban a budapesti lányok számára egy másfajta kihívás is adódott a turnén, éspedig az itteni, kisebbségben élő magyarsággal való megismerkedés.

A magyar bajnoki címvédő Ferencváros Torna Club (FTC) női labdarúgócsapata az UEFA Női Bajnokok Ligája első selejtezőkörének gyulafehérvári minitornáján, szeptember 6-án,  az elődöntőben büntetőpárbajjal eldőlt mérkőzésen sajnos kikapott az izraeli Kiryattól, így hamar eldőlt, hogy nem juthat tovább. Következésképp szombaton, szeptember 9-én a minitorna harmadik helyéért és a koefficiens pontokért vívott helyosztóján léphetett pályára a gyulafehérvári Cetate Stadionban. Ellenfele a szlovák Spartak Myjava volt, amely a másik ágon 6–2-es vereséget szenvedett a házigazda Universitatea Olimpia Kolozsvár ellen, szintén szerdán. A fradis lányok ezúttal a Kosztics – Gődér, Csigi, Németh D. – Papp L., Fenyvesi, Csányi – Sztanovics, Pusztai, Szabó V. – Vágó összeállítású kezdővel álltak ki a mérkőzésre. „Az FTC-Telekom így 7-0-ra győzött a Spartak Myjava ellen és ezzel a négycsapatos BL-selejtezős torna harmadik helyén végzett. Keserédes győzelem ez, hiszen bár szépen sikerült zárni a kvalifikációt, a hosszú ideje hőn áhított továbbjutás a BL-ben ezzel sem lehetett meg, Vágó Fanny együttesének európai kupaszereplése erre a szezonra ezzel véget ért. Folytatás hamarosan a hazai bajnokságban és a Magyar Kupában” – olvasható a klub Facebook-oldalán.

A szervezők eredetileg Kolozsvárra tervezték a rangadót, azonban az UNTOLD miatt tönkrement pályát nem tudták felújítani szeptember 6-ig, így vált a bajnokság helyszínévé a gyulafehérvári várbeli stadion. A mérkőzéseket élőben közvetítette a PRO Aréna tévéadó. A rangadót végül szombat délután a kolozsvári Olimpia nyerte meg, ellenfele az izraeli FC Kiryat volt. Ez a meccs is büntetőpárbajjal dőlt el, 4–3-as eredménnyel a szamosparti lányok javára.

A vetélkedőn kívül a budapesti lányok számára egy másfajta kihívás is adódott a turnén, éspedig az itteni, kisebbségben élő magyarsággal való megismerkedés. A különböző helyszínekre nem ugyanazok a személyek látogattak el, a Fradi részéről minden rendezvényen két-három sportoló volt jelen, két női focista, valamint egy másik Fradi-sportoló. A sportolókon kívül jelen volt a szervezőcsapatból két-két fő és a FradiMédia háromfős stábja.

A klub képviselete eljutott Nagyenyedre, ahol a Bethlen Gábor Kollégiumban találkoztak az érdeklődőkkel, továbbá Torockóra, Székelykocsárdra és Magyarlapádra is ellátogattak, természetesen mindenhol nagy szeretettel fogadták őket, a híres Fradi-sast, a csapat népszerű kabaláját is beleértve. Mindenik helyszínen levetítettek egy bemutatkozó kisfilmet, amelynek alapján kvízjátékokat szerveztek, a helybéli résztvevők pedig a jó válaszokért cserébe ajándékokat kaptak. Egyik emlékezetes fogadtatás a kocsárdi volt, ahol az ottani gyerekek a Fradi-induló szövegét kartonokból rakták össze. A találkozók vendégek és házigazdák számára egyaránt maradandó élményt jelentettek, több településről is elutaztak a gyulafehérvári mérkőzésekre a budapesti lányoknak szurkolni. Annyi bizonyos, hogy erdélyi körútja során sok új taggal bővült a Fradi népes szurkolótábora.