Sokba kerülhetett Dragneáéknak a Trump-kézfogás

Sokba kerülhetett Dragneáéknak a Trump-kézfogás
Százezer és egymillió dollár közötti összegekért lehet jegyet váltani azokra az eseményekre, amelyeken Liviu Dragnea és Sorin Grindeanu részt vesz ezekben a napokban Amerikában. A két politikus tehát nem hivatalos úton, hanem dollárszázezrek ellenében kerülhetett Donald Trump közelébe. A belépő árát és az út költségeit minden bizonnyal a szociáldemokraták zsebe bánja, és nem a képviselőház fedezi, ahogy azt korábban Dragnea tervezte.

Nem közpénzből fedezik, hanem a Szociáldemokrata Párt (PSD) fizeti Liviu Dragnea képviselőházi elnök amerikai útját és részvételét Donald Trump amerikai elnök beiktatásán. Az már korábban kiderült: Dragnea és Sorin Grindeanu kormányfő magánemberként vesz részt Donald Trump beiktatási ünnepségén, a szokásjog szerint ugyanis egyetlen ország küldöttsége, kormány- vagy államfője sem kap hivatalos meghívót, országaik képviseletére a Washingtonban akkreditált nagyköveteket hívták meg, Romániát George Maior nagykövet képviseli.

Dragneáék Elliot Broidy, amerikai üzletember, Trump kampányának egyik támogatója, a beiktatásra létrejött bizottság pénzügyi alelnöke meghívására utazhattak Washingtonba.

Dragnea azt állította: a meghívója csak azért nem "hivatalos", mert még nem lépett hivatalba az új kormányzat, amerikai látogatása hivatalos jellegét sugallva pedig hozzátette, hogy útja költségeit várhatóan a képviselőház fedezi.  A Romania Liberă szerint azonban a parlamenti titkárság végül mégsem vállalta, hogy megtéríti a házelnöknek a repülőjegy, a szálloda és "jelképes ajándékok" árát. A lapnak Mircea Drăgici, a PSD pénztárosa elárulta, hogy Dragnea amerikai látogatásának költségeit a párt fedezi, mivel Dragnea és Grindeanu a "választásokon győztes párt" elnökeként és kormányfőjeként kapott meghívót.

Dragnea csütörtök este több fotót mellékelve arról számolt be Facebook-oldalán, hogy "egy szűk körű vacsorán" neki és Grindeanunak is alkalma volt Trumppal találkozni, akitől a román-amerikai stratégiai partnerség újabb szintre emelését kérte. A megválasztott elnök erre - a beszámoló szerint - azt válaszolta: "Azon leszünk! Románia fontos számunkra".

A PSD elnökének amerikai útja nem épp díszmenet: az ottani lapok meglehetősen nagy terjedelemben számolnak be a romániai tüntetésekről, a közkegyelmi törvénytervezet és a Btk. tervezett módosítása kiváltotta közfelháborodásról.

Liviu Dragnea a héten az amerikai képviselőház külügyi, illetve bizottságának elnökeivel is találkozott és megbeszélést folytatott Michael Flynn-nel, a megválasztott amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadójával.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Miközben Európa vezető politikusai is többnyire fintorogva, mi több, aggodalommal reagáltak Donald Trump megválasztására, majd beiktatására, Liviu Dragnea időt és pénzt nem sajnálva igyekezett elsőként az új elnök közelébe férkőzni– és sikerült. Állítólag kemény dollárszázezrek árán jutott meghívó Dragneáéknak, viszont megérte! A három napos „politikai wellness” alatt a PSD-elnök és Sorin Grindeanu kormányfő több, talán még az ország érdekei szempontjából is jelentősnek számító megbeszélésen vehetett részt, az elnöki kézfogás csak bónusz volt. (Most aztán lesz mit visszalapátolni a pártkasszába!)
Máskép(p)