Schengen – az osztrákok továbbra sem akarják Románia és Bulgária teljes körű csatlakozását

A Románia és Bulgária teljes körű schengeni csatlakozásával szembeni osztrák vétó fenntartását támogatja Gerhard Karner osztrák belügyminiszter. A tárcavezető a Die Presse napilapnak adott interjúban fejtette ki a véleményét bel- és külpolitikai témákról.

Karner szerint „a jelenlegi helyzetben" hiba lenne a szárazföldi határellenőrzés megszüntetése. Úgy véli, a bővítés nem csak Románián és Bulgárián múlik, a teljes migrációs rendszerben zűrzavar van. A rendszert működőképessé kell tenni, és erre csak akkor van lehetőség, ha a külső határok megfelelő védelmet kapnak. Erre épül az új migrációs paktum is, amelyet gyakorlatba kell ültetni. "Csak akkor lehet majd teljes mozgásszabadságról beszélni" - jelentette ki.

"Az Európai Bizottság feladata szavatolni, hogy a rendszer működni fog" - fogalmazott Gerhard Karner, aki szerint Ausztria nagyban hozzájárult ahhoz, hogy kimozdítsa a dolgokat a holtpontról. Egy évvel ezelőtt elképzelhetetlen volt, hogy az uniós állam- és kormányfők egyhangú döntést hozzanak a külső határok védelmének közös finanszírozásáról, mint ahogyan az is, hogy megszülessen a migrációs és menekültügyi paktum - nyomatékosította.