Edtstadler: Nem Romániának, hanem Schengennek szól az osztrák vétó

Edtstadler: Nem Romániának, hanem Schengennek szól az osztrák vétó
Karoline Edtstadler, az Osztrák Néppárt (ÖVP) EU-ügyi minisztere (képünkön) pénteken ismételten hangoztatta Ausztria aggályait a schengeni övezet bővítésével kapcsolatban, miután a bukaresti kormány azzal fenyegetőzött, hogy bepereli Ausztriát, ha az továbbra is megvétózza Románia schengeni csatlakozását - jelentette az APA osztrák hírügynökség.

„Ausztria vétója a schengeni övezettel kapcsolatban nem Románia ellen irányul, hanem egy olyan rendszer ellen, amely már nem működik" - mondta Karoline Edtstadler.

Az osztrák miniszter mindazonáltal megértést mutatott Bukarest álláspontja iránt. "Tiszteletben tartjuk román partnereink álláspontját és megértjük érdekeiket. Ugyanakkor nem hunyhatunk szemet, és nem terjeszthetünk ki egy amúgy is hibás rendszert" - hangsúlyozta.

Edtstadler hozzátette, az Európai Uniónak el kell végeznie a házi feladatát, és biztosítania kell az EU működőképes határvédelmét. 'Csak a biztonságos külső határok teszik megvalósíthatóvá a belső határok nélküli Európára vonatkozó elképzelésünket" - hangsúlyozta az osztrák politikus.

Amint arról korábban tudósítottunk, Marcel Ciolacu miniszterelnök azt nyilatkozta az osztrák Der Standard napilapnak, hogy ha Karl Nehammer kancellár ismét indokolatlanul vétót emel, miniszterelnökként kötelessége lesz megtámadni Ausztria döntését az Európai Unió Bíróságán, illetve kártérítést fog követelni Ausztriától a schengeni övezetből való kizárással okozott veszteségekért. Ciolacu szerint a veszteségek a bruttó hazai termék (GDP) legalább 2 százalékával megegyező összegre rúgnak.