Ausztria elutasítja a Schengen-térség bővítésére irányuló kérést

Ausztria elutasítja a Schengen-térség bővítésére irányuló kérést
Ausztria elutasította az Európai Bizottság (EB) elnökének, Ursula von der Leyennek arra vonatkozó kérését, hogy Bécs hagyjon fel a Románia és Bulgária schengeni csatlakozásával szembeni ellenállásával, számolt be csütörtökön az Euractiv portált idéző Agerpres hírügynökség. Az osztrák fél a tájékoztatás szerint azzal érvelt, hogy a szabad mozgást biztosító térség bővítésének jelenleg nincs semmi értelme. Amint arról beszámoltunk, az EB elnöke szerdán az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén éves helyzetértékelő beszédet tartott. Összegzésének a migrációs kérdésekkel foglalkozó részében tért ki a schengeni övezet bővítésére. Kijelentette: Bulgária és Románia bebizonyította, hogy a schengeni övezetben van a helyük, és felhívást intézett Ausztriához, hogy „haladéktalanul” tegye lehetővé befogadásukat.

Bécs késedelem nélkül elutasította az európai uniós tisztségviselő által megfogalmazott kérést. „A migrációs számok jelenleg emelkednek Európában, és számos országban kiegészítő határellenőrzésekről tárgyalnak, például a német-lengyel határon is” – jelentette ki Gerhard Karner osztrák belügyminiszter.

„Semmi értelme bővítésről beszélni” 

„Jelen pillanatban semmi értelme a schengeni térség bővítéséről beszélni. Több ellenőrzésre van szükségünk, nem kevesebbre” – tette hozzá Gerhard Karner.
Mint ismeretes, Ausztria az európai tanácsbeli vétójogával élve akadályozza Románia és Bulgária schengeni csatlakozását, mert a törvénytelen bevándorlók nagyfokú beáramlásától tart. Az osztrák kormány szerint a Románia és Bulgária nem lenne képes hatékonyan ellenőrizni határait, ugyanis csatlakozásuk esetén a schengeni övezet külső határaivá válnának.
Ursula von der Leyen szerdán hangsúlyozta, hogy Románia és Bulgária mind menekültügyi, mind visszaküldési rendszerükben „a legjobb gyakorlatokat alkalmazzák”, mindkét állam bebizonyította, hogy a schengeni övezetben van a helye.

Az osztrák kormánynak a két ország schengeni csatlakozásától való elzárkózását a jelenleg ellenzékben lévő, liberális NEOS párt is bírálta. „Felszólítjuk a kormányt, hagyjon fel minősíthetetlen és Európa-ellenes vétójával” - jelentette ki az APA hírügynökségnek Claudia Gamon osztrák európai parlamenti képviselő Ursula von der Leyen helyzetértékelő beszéde után.

Rareş Bogdan: az EU vezetői „hazudnak” Romániának 

Rareş Bogdan, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) európai parlamenti képviselője az EB elnökének beszédét követő felszólalásában meglehetősen kendőzetlen bírálatot fogalmazott meg: azzal vádolta az uniós vezetőket, hogy „hazudnak Romániának”, és „nem képesek” nyomást gyakorolni Karl Nehammer osztrák kancellárra, aki határozottan ellenzi és akadályozza Románia Schengen-csatlakozását. Ursula von der Leyenhez szólva Rareş Bogdan úgy fogalmazott: az osztrák kormányfő „kigúnyolja az uniós politikai rendszert, valamennyi vezetőjével együtt, a Tanácstól kezdve önig, kedves Ursula.”

Bogdan felszólalásában az Európai Parlament elnökéhez, és az Európai Tanács vezetőjéhez sem mulasztott el néhány kemény hangvételű felvetést intézni, ilyenformán: „te, Roberta, és te, Charles Michel ígéretet ígéretre halmoztok, nekünk pedig azt kell végignéznünk, hogy az etnikai és vallási tolerancia mintapéldájának tekinthető, a NATO iránt elkötelezett partnerként fellépő Romániában, az extrémizmus, az Európa-ellenesség szelleme kezd kísérteni.” A Ausztria elutasító magatartása folytán „veszélyesebbekké váltak a szélsőséges pártok az országban” – hívta fel a figyelmet a liberális politikus.