Robbanás hajón a Fekete-tenger hazai vizein

Robbanás hajón a Fekete-tenger hazai vizein
Robbanás történt egy togói zászló alatt közlekedő teherhajón a Fekete-tenger Romániához tartozó vizein, Sulina várostól 7 tengeri mérföldre, az ukrán határ közelében szerdán. A segélyhívást leadó 12 tagú legénységet a román tengeri életmentő ügynökség (ARSVOM) mentőhajója biztonságba helyezte – közölték a hatóságok.

A togói felségjelzésű SEAMA teherszállító hajó szeptember 12-én érkezett a sulinai kikötő közelébe, és arra várt, hogy a Duna-delta Ukrajnához tartozó részén lévő folytathassa útját a Bisztroje-csatornán, számolt be az Agerpres hírügynökség.Az SOS-jelzést a hajó legénysége reggel 6 óra 50 perckor adta le. A Mediafax hírügynökség első értesülései szerint a tengerészek azt mondták a román hatóságoknak, hogy nagy valószínűséggel egy akna csapódott a hajóba.A védelmi minisztérium szerdán délben közölte, a román haditengerészet a helyszínre küldött egy aknászhajót, hogy a búvárok segítségével megállapítsák, valóban tengeri akna vagy a gépházban bekövetkezett baleset okozta-e a robbanást. Ugyanakkor a légierő egyik IAR-330 Puma típusú helikoptere is készenlétben áll a Mihail Kogălniceanu légi bázison, hogy szükség esetén be lehessen vetni, tudatta a szaktárca. A Román Hajózási Hatóság kivizsgálást indított a robbanás okának tisztázására.

A román hírtelevíziók által megszólaltatott szakértők szerint a térségben valóban gyakran felbukkannak az orosz-ukrán háború nyomán elszabadult, sodródó tengeri aknák, de mivel a robbanás a gépház környékén történt, nem tartják valószínűnek, hogy a hajó aknának ütközött volna. A mintegy 80 méter hosszúságú, cementet szállító hajó le volt horgonyozva a román sulinai kikötőtől 16 tengeri mérföldnyire, amikor a robbanás történt.Sorin Grindeanu román szállításügyi miniszter közlése szerint a léket kapott hajót sikerült közelebb vontatni a parthoz egy olyan térségbe, ahol – ha nem is tudják megmenteni – ellenőrzött körülmények között süllyedjen el anélkül, hogy akadályozza a hajózást a Duna-delta fő hajózási útvonalán, a középső Sulina-ágon.A Tulcea megyei mentőszolgálat igazgatója, Rodica Agavriloaei elmondta: felmérték a 12 tagú legénység egészségi állapotát. Egyik tengerészt orvosi megfigyelés alatt tartották a tulceai megyei kórház sürgősségi osztályán. A szír állampolgárságú férfi enyhe hasi fájdalomra panaszkodott, és zúzódás érte a jobb karján, de egy-két óra múlva őt is kiengedték.A szállításügyi és infrastruktúráért felelős minisztérium közleményben tudatta: a Duna Sulina-ágán zajló hajózást nem érinti a robbanás. Ezt Marcel Ciolacu miniszterelnök is megerősítette szerdai nyilatkozatában, hozzátéve: a mentési akció valós időben, kiválóan zajlott le.