Opera - Két énekművész is debütál a Szerelmi bájitalban

Opera - Két énekművész is debütál a Szerelmi bájitalban
A Szerelmi bájital Donizetti operái közül a legnagyobb népszerűségnek örvend. A librettót Bellini szövegkönyvírója, Felice Romani írta Scribe egyik színművéből, a végeredmény pedig ügyesen ötvözi a csípős komédiázást a mélyen átérzett pátosszal, amely a 19. század legvarázslatosabb operai csemegéjét eredményezi. A keményszívű Adina (szoprán), a puhány Nemorino (tenor) és a szószátyár Dulcamara (bariton) számára Donizetti egyaránt olyan dallamokat írt, amelyek Romani szövegénél pontosabban festik le a lelkükben végbemenő változásokat. A Kolozsvári Magyar Opera előadásában szombaton két énekes is debütál: Adinát Gebe-Fügi Renáta, míg Nemorinót Dobrița Roland alakítja. Dulcamara szerepében ezúttal Nagy Zoltán magánénekes lép színpadra. További szereplők: Peti Tamás Ottó, Antal Lívia, Veress László, Bogoi Viorica, Tóth Márton és Rétyi Zsombor. Gaetano Donizetti kétfelvonásos operáját február 11-én, szombat este fél 7-től tekintheti meg a közönség. Az előadás karmestere Jankó Zsolt, rendezője pedig Kürthy András.

Varázsszerként egy üveg bordóit…

N.-H. D.

A hét végén újra Kolozsváron – a magyar opera színpadán – lép fel Nagy  Zoltán operaénekes, Gaetano Donizetti: Szerelmi bájital című vígoperájában egyik kedvenc szerepét, Dulcamara csodadoktort alakítja.  A befutott operaénekes – aki fellépett már a moszkvai Bolsoj Színházban, a londoni Covent Garden operaházban és Berlin rangos operaházában is – lapunknak elmondta: számára Dulcamara rengeteg lehetőséget nyújt a színpadi játékra.

Nagy Zoltán ismét Kolozsváron lép fel

– Öt évvel ezelőtt a kolozsvári román opera színpadán mutatkoztam be Dulcamara, a csodadoktor szerepében, egy Matteo Mazzoni által rendezett új produkcióban, amelyet azóta is játszanak. Nagy örömmel fogadtam ezúttal a Kolozsvári Magyar Opera meghívását ugyanerre a remek szerepre! Habár otthonos vagyok a komédiában, az utóbbi években ritkán volt alkalmam egy úgymond buffo karaktert alakítani. Ezért különösen örülök, hogy most itthon megtehetem. Imádom a komédiát, és Dulcamara szerepe rengeteg lehetőséget nyújt a játékhoz. Kürthy András rendezését kevésbé ismerem, igyekszem a hazai és külföldi tapasztalataimból is meríteni, ahhoz hogy egy igazán élvezhető-szerethető, vicces és erős karaktert alakítsak mind színészileg, mint a hangi adottságok szempontjából - persze tiszteletben tartva a rendező elképzelését. A csodadoktor képes lenne az eszkimóknak is havat árulni, minden bajra-betegségre valós gyógyszerként terjeszti az általa „készített“ bájitalt. Egy hiszékeny, holtig szerelmes paraszt fiú a legjobb kuncsaft, mert literszámra vásárolna a csodás készítményből azért, hogy a gyönyörű Adina szívét meghódítsa. „In vino veritas“, azaz „Borban az igazság!”    - Dulcamara már régen felismerte a lényeget! Fiatalabb kollégáimmal együtt, akik közül ketten debütálnak, igyekezni fogunk   felejthetetlen élményt nyújtani! Szeretettel várunk mindenkit! – invitált a szombati esti előadásra Nagy Zoltán operaénekes.

Dulcamara szerepében a kolozsvári román operában (2018) (Nicu Cherciu felvétele)

Én, Nemorino…

Sz. K.

A Szerelmi bájital kolozsvári bemutatóját 2012-ben láthattuk Kürthy András rendezésében, az előadást legutóbb 2020-ban tűzte műsorra a Kolozsvári Magyar Opera, azóta, mondhatni, felnőtt egy új énekes-nemzedék, a szombati előadáson ketten is debütűlnak. A cselekmény helyszíne, egy Firenze környéki olasz falu a kolozsváriak által nagyra becsült Székely László (Budapest) díszletei között elevenedik meg.

Kürthy András (középen): "A Nemorinókat mindig úgy szoktam instruálni, hogy az én vagyok 18 éves koromban..."  (Tompa Réka felvétele)

A próbák szünetében szóra bírt Kürthy András vallomása szerint a darab főszereplője, a fiatal és bátortalan Nemorino lényegében ő maga.

- A Nemorinókat mindig úgy szoktam instruálni – bízva a képzeletükben -, hogy az én vagyok 18 éves koromban. Ha az ember visszanéz életének arra az időszakára, nagyon szereti azt, amit annak idején a kapcsolatokról, a szerelemről gondolt. (Tudom, elcsépelt szó, de ennél jobb nem jut eszembe…) És nagyon nem szereti azt, ahogyan évtizedek múlva gondolkodik ugyanerről a témáról - ez a szubjektív része a dolognak.

Az úgynevezett „objektív része”a figurák: Belcore, a mindenkori ostoba, fennhéjázó katona, Dulcamara, a portékáját mindenáron eladni kívánó vállalkozó, az „érdekasszony” Adina, akit nem a félénk Nemorino, hanem a megörökölt nagy vagyon iránt táplál „érzelmeket”… Reális figurák, akiknek a világhoz való alkalmazkodásuk, egymáshoz való viszonyuk nagyon érdekes, mindez pedig szellemes, sziporkázó zenével ötvözve - magyarázta.

Semmi kétség, rendezőnk számára Gateano Donizetti zeneszerzőként „toplistás”.

- Donizetti mind zeneszerző, mind személyiség nagyon vonzó számomra. Annak a triásznak a tagja, akik lényegében előkészítették Verdinek a terepet. Donizetti volt az, aki nagyon korán felismerte Verdi tehetségét, és akiben ennek ellenére nem a féltékenység és az irigység munkált. Ellenkezőleg! Ő volt az, aki kijelentette, hogy Verdi lesz „az igazi nagy”. Holott maga is zseniális volt…