Újabb magasfeszültségű távvezeték Románia és Moldova között

Újabb magasfeszültségű távvezeték épül Románia és Moldova Köztársaság között, ezúttal amerikai finanszírozással. Az economica.net csütörtökön arról számolt be, hogy a megállapodást Victor Parlicov moldovai energiaügyi miniszter és Isobel Coleman, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségének (USAID) helyettes ügyvezetője írta alá.

„Történelmi pillanatnak vagyunk a tanúi” – idézi az economica.net Victor Parlicovot. Az energiaügyi miniszter elmondása szerint 2028-ban Moldova Köztársaság Románián keresztül csatlakozhat az uniós energetikai hálózatra.

A 190 kilométeres távvezeték Străşeni (Moldova Köztársaság) és Gutinaş (Románia) település között húzódik majd. Az USAID 220 millió dollárral járul hozzá a beruházáshoz.
 

„Ez növelni fogja Moldova függetlenségét, ugyanakkor megfizethető áru energiát fog biztosítani. A szimbólumok szintjén újabb példája Moldova európai integrációjának” – fogalmazott Isobel Coleman.

A két szomszédos ország között ez lesz a harmadik magasfeszültségű távvezeték. Az első, amely a romániai Vulcăneşti települést fogja összekötni Chişinăuval, Moldova Köztársaság fővárosával, 150 kilométer hosszú lesz, építése már folyamatban van. A második 400 kilovoltos távvezeték 142 kilométer hosszan húzódik majd a romániai Suceava és a moldovai Balti között. Ennek 93 kilométeres romániai szakaszát európai uniós forrásból finanszírozzák, megépítésére áprilisban hirdették meg a közbeszerzési eljárást.